Ucraina anunta ca armata rusa a atacat marti pozitii militare in Donbas. Reactia Kremlinului

Ukrainian tank

Armata rusa a atacat, marti, pozitii militare ucrainene, in estul Ucrainei, acuza Administratia prooccidentala de la Kiev, citata de AFP.

"Prin incalcarea tuturor acordurilor precedente, unitati militare ucrainene au fost atacate in nordul zonei de conflict de trupe ale armatei ruse", acuza Andrei Lisenko, un purtator de cuvant militar ucrainean.

"Atacurile au avut loc in orasele Zimohiria si Slovianoserbsk", situate la 20 de kilometri de Lugansk, adauga Lisenko. "Dar fortele antiteroriste au blocat deplasarile militarilor rusi", precizeaza oficialul ucrainean.

 Kievul si NATO au acuzat Rusia multe ori ca a trimis militari pentru sustinerea insurgentilor separatisti din estul Ucrainei. Moscova a dat asigurari ca nu a trimis militari in Ucraina. Potrivit estimarilor serviciilor de informatii ucrainene, peste 8.500 de militari rusi erau, pe 15 ianuarie, in estul Ucrainei.

"Acuzatiile Kievului de ieri (luni) cu privire la asa-zise incursiuni ale unor grupuri de militari rusi peste frontiera ruso-ucraineana nu merita nicio reactie. Este o absurditate totala", a declarat Igor Konasenkov, un purtator de cuvant al Ministeului rus al Apararii.

Citește și
soldati Ucraina
Confruntari extrem de violente intre rebeli si soldati, pentru aeroportul din Donetk: "Nu am mai vazut asa distrugeri"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Potrivit lui Konasenkov, aceste "halucinatii" ale autoritatilor ucrainene au scopul sa atraga simpatia sustinatorilor lor occidentali, cu cateva zile inainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, care se desfasoara de miercuri si pana sambata.

"Nu vom fi surprinsi daca acelasi timp de afirmatii se vor auzi foarte curand de la inaltele tribune din Elvetia", unde are loc anual aceasta mare reuniune economica, a adaugat purtatorul de cuvant.

Autoritatile ucrainene au afirmat luni ca doua grupuri de militari rusi - aproximativ 700 de oameni in total - au patruns pe teritoriul ucrainean.

Ucraina si tari occidentale acuza de mai multe luni Rusia ca a mobilizat trupe nationale in estul acestei tari, devastate de un conflict armat cu rebeliunea prorusa, soldat cu peste 4.800 de morti de cand a inceput, in aprilie.

Rusia a dezmintit mereu orice implicare militara in conflictul din tara vecina.

 

Ucraina a lansat al patrulea val de mobilizare militara, vizand 50.000 de oameni

Ucraina a lansat marti cel de-al patrulea val de mobilizare militara, care vizeaza aproximativ 50.000 de barbati, in timp ce ostilitatile continua in estul rebel prorus, iar doi civili au fost ucisi, relateaza Mediafax, citand AFP.

Aceasta mobilizare va dura 90 de zile si va fi urmata de alte doua, cu obiectivul de a atinge in total 104.000 de persoane. Sunt vizati in primul rand toti cei care au primit in trecut o formare militara - tanchisti, artileristi, parasutisti, soferi si mecanici -, potrivit autoritatilor ucrainene.

In estul tarii, situatia era in continuare tensionata marti, iar armata ucraineana a anuntat ca rebelii au efectuat in ultimele 24 de ore aproximativ 100 de tiruri asupra pozitiilor pe care le controleaza. În total, 19 militari au fost raniti in aceste tiruri, a precizat Andrii Lisenko, un purtator de cuvant militar.

In fieful separatist Donetk, tiruri regulate s-au auzit in noaptea de luni spre marti si marti dimineata, potrivit unor jurnalisti AFP aflati la fata locului.

Doi civili au fost ucisi, iar alti opt au fost grav raniti marti dimineata de un tir de artilerie care a atins o statie de autobuz si magazine din apropiere, au anuntat separatistii.

Pe aeroportul de la Donetk - care a fost in ultimele zile "epicentrul" unor confruntari armate aprige, in cursul carora ucrainenii au oprit o puternica ofensiva separatista - intensitatea confruntarilor a scazut usor, a declarat pentru AFP Vladislav Selezniov, un purtator de cuvant militar.

"Acest lucru are legatura cu faptul ca militari ucraineni au curatat imprejurimile aeroportului si au distrus posturi de tir rebele", a dat el asigurari
.
"Separatistii au inteles ca nu vor reusi sa se impuna direct (...) si au inceput sa traga asupra localitatilor in care se afla pozitii ucrainene de artilerie care-i sustin pe militarii ce lupta la aeroport", a declarat el, citand satele Piski, Avdiivka si Tonenke.

In regiunea vecina Lugansk, tiruri rebele de mortier au atins un imobil locuit, in orasul Sciastie, ranind mai multe persoane si avariind aproximativ 30 de apartamente, a anuntat guvernatorul pro-Kiev al acestui teritoriu.

Conflictul armat dintre separatistii prorusi si fortele ucrainene s-a soldat cu peste 4.800 de morti incepand din aprilie, iar violentele s-au intensificat de aproximativ zece zile.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Putin, invitat de activistii online sa mai invadeze o tara ex-sovietica.
Putin, invitat de activistii online sa mai invadeze o tara ex-sovietica. "Trimite trupele, toti rusii sunt in pericol"

 O crima oribila petrecuta in centrul careia se afla un soldat rus ar putea fi folosita ca pretext pentru o repetitie a crizei din estul Ucrainei

Confruntari extrem de violente intre rebeli si soldati, pentru aeroportul din Donetk:
Confruntari extrem de violente intre rebeli si soldati, pentru aeroportul din Donetk: "Nu am mai vazut asa distrugeri"

In estul Ucrainei, luptele dintre rebeli si soldatii ucraineni s-au intensificat in ultimele zile. Confruntari extrem de violente au loc pentru controlul aeroportului din Donetk.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.