Ucraina acuză că navele returnate de ruși au fost sabotate și că le-ar lipsi toaletele


Ultimul update: Joi 21 Noiembrie 2019 15:39
Data publicarii: Joi 21 Noiembrie 2019 15:39
Categorie: Stiri externe
nave

Trei nave de război ucrainene capturate de Rusia în urmă cu un an s-au întors miercuri în Ucraina după ce au fost returnate de Moscova, deşi Kievul susţine că au fost parţial sabotate.

„Sunt foarte fericit că vedetele noastre militare sunt aici. Aşa cum am promis, ne-am readus marinarii şi navele", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat de preşedinţie.

El s-a exprimat la baza navală ucraineană de la Oceakiv, pe coasta Mării Negre, unde a fost sărbătorită revenirea acestor nave, un remorcher şi două vedete, pe care Rusia le-a predat luni marinei ucrainene. A fost nevoie ca ele să fie remorcate trei zile pentru a fi readuse în Ucraina.

La sfârşitul lunii noiembrie 2018, autorităţile ruse au confiscat cele trei nave, acuzându-le că au pătruns în apele ruseşti din apropierea Crimeii.

Acesta a fost primul incident armat direct între cele două ţări, ale căror relaţii trec printr-o gravă criză de la anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi izbucnirea unui conflict armat între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Cei 24 de marinari ucraineni capturaţi cu această ocazie au fost deja predaţi Ucrainei în timpul unui schimb important de prizonieri între cele două ţări în septembrie.

„Am constatat că o parte din echipament şi arme lipseşte", a deplâns preşedintele Zelenski, asigurând că navele vor fi reparate în trei luni.

 

Inclusiv toaletele ar lipsi

 

Potrivit BBC, Ucraina a acuzat Rusia că a scos armele și echipamentele, inclusiv toaletele, din bărcile marine pe care le-a întors după ce le-a confiscat în Marea Neagră.

Ulterior, un scurt videoclip a fost postat pe Twitter de reporterul rus Alexander Kots, care a scris: "Haha! Toaleta este pe loc."

Un scurt videoclip a fost ulterior tweetat de reporterul rus Alexander Kots, care a scris: "Ahaha! Și toaleta este pe loc."

 

La rândul său, Ministerul Apărării ucrainean a anunţat că navele vor fi examinate de anchetatori militari.

Informaţiile colectate vor fi folosite pentru a judeca „acţiunile Rusiei în instanţele ucrainene şi internaţionale", a precizat amiralul ucrainean Igor Voroncenko într-un comunicat.

Odată cu eliberarea marinarilor şi retragerea recentă a trupelor din trei mici sectoare de pe linia frontului în Ucraina, revenirea navelor este un nou episod al continuării detensionării între Moscova şi Kiev.

Un alt semn al acestei detensionări este anunţul unui summit de pace pe 9 decembrie la Paris, care îi va reuni pe preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, precum şi preşedinţii ruşi Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa: Agerpres BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37