Ucraina a eliminat de pe străzi toate cele 1320 de statui cu Lenin


Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 11:56
Categorie: Stiri externe
Lenin

Ucraina a terminat de îndepărtat toate cele 1320 de statui ale revoluționarului comunist Lenin, ca urmare a unei ordonanțe guvernamentale de eliminare a tuturor simbolurilor comuniste din această țară.

Potrivit The Independent, monumentele dedicate liderului bolșevic au fost scoase din fiecare oraș, sat sau comună care sunt controlate de guvernul de la Kiev, care l-a dat jos din funcție pe președintele pro rus Viktor Ianukovici, în urmă cu 3 ani.

Această inițiativă anti-sovietică, ce vizează inclusiv redenumirea străzilor, a fost transformată în lege de președintele Petro Poroșenko în mai 2015, potrivit The Times.

Multe locuri au fost redenumite după eroi ucraineni, însă o stradă din Zakarpatia a fost numită Strada Lennon, un omagiu adus trupei The Beatles.

Vladomir Viatrovici, director al Institutului Memorialului Național, a confirmat faptul că fiecare statuie a lui Lenin a fost scoasă de pe domeniul public, precum și alte 1069 de monumente sovietice.

Însă în ciuda acestor măsuri, relicve ale comuniștilor încă mai pot fi găsite în partea estică a Ucrainei, care este controlată de forțele susținute de Rusia.

Potrivit Națiunilor Unite, peste 10.000 de oameni au murit în timpul conflictelor armate din Ucraina din 2014, după ce Rusia a preluat controlul Crimeei.
 

Sursa: The Independent

VIDEO PROTVPLUS.RO