Turcia a desființat, prin decret, funcția de premier. Atribuțiile trec la Erdogan


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Iulie 2018 09:40
Categorie: Stiri externe
erdogan - alegeri turcia - 5

Turcia a emis, miercuri, un decret prin care președintele va dobândi mai multe puteri. Decizia vine în contextul în care cetățenii au optat, la un referendum, pentru transformarea țării într-o republică prezidențială executivă.

Decretul, apărut în Monitorul Oficial al țării, aduce schimbări la legi ce au fost în vigoare între 1924 și 2017, modificând referiri la premier și cabinetul de miniștri, întrucât funcția de prim-ministru va fi desființată, scrie Reuters.

Astfel, președintele turc Recep Tayyip Erdogan va fi cel care va forma și reglementa funcționarea ministerelor, va putea demite funcționarii civili, fără să consulte Parlamentul. De la intrarea în vigoare a stării de urgență, în urma loviturii de stat eșuate din iulie 2016, Guvernul poate emite decrete fără acord parlamentar.

Schimbările vor intra în vigoare când Erdogan depune jurământul de învestire în fața Parlamentului, preconizat pentru 8 sau 9 iulie.

La referendumul din 2017, turcii au votat trecerea la o preşedinţie executivă. Schimbarea politică este introdusă ca urmare a victoriei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile din 24 iunie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO