Trump șochează din nou: "I-am lăsat pe turci și kurzi să se bată ca niște copii"


Ultimul update: Vineri 18 Octombrie 2019 12:16
Data publicarii: Vineri 18 Octombrie 2019 11:54
Categorie: Stiri externe
Donald Trump - 1

Președintele Donald Trump se află din nou în mijlocul unui scandal, după o declarație controversată privind conflictul din Siria provocat de Turcia.

Trump a salutat, joi seară, acordul de încetare a focului anunţat în Siria, explicând că el a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi kurzi să se lanseze în această bătălie feroce, pentru că aceştia erau "ca nişte băieţandri" care aveau nevoie "să se încaiere".

"Nu a fost ceva convenţional ceea ce am făcut. Am spus: au nevoie să se bată puţin. Uneori trebuie să-i lași să se bată o perioadă. Apoi, oamenii află cât de greu este să te lupți. Uneori trebuie să-i lași să se bată. Ca nişte copii, trebuie lăsaţi să se încaiere puţin şi apoi despărţiţi", a spus Trump în timpul unui miting la Dallas, în Texas.

 

 

Declarațiile lui Trump, considerate "obscene şi ignorante"

 

Brett McGurk, fost trimis special al preşedinţiei americane pe lângă coaliţia anti-Stat Islamic, a calificat remarcile preşedintelui Trump drept "obscene şi ignorante", potrivit Agerpres.

"200.000 de persoane nevinovate refugiate, sute de morţi, informaţii credibile care vorbesc despre crime de război, prizonieri ai SI care evadează şi SUA care îşi evacuează şi bombardează propriile poziţii sau le cedează ruşilor. Doi băieţandri care se încaieră?!", a notat el pe Twitter.

"S-au bătut câteva zile şi a fost mai degrabă brutal", a adăugat Brett McGurk, înainte de a sublinia că "nu a fost vărsat niciun strop de sânge american".

Trump a facilitat ofensiva turcă lansată miercurea trecută împotriva kurzilor din Siria, anunţând retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei.

Bătălia, care a durat o săptămână, s-a soldat cu peste 500 de morţi - în principal kurzi, inclusiv zeci de civili, şi 300.000 de deplasaţi potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Bătălia s-a soldat cu peste 500 de morţi, în special kurzi, dintre care zeci de civili, şi cu 300.000 de refugiaţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Bombardamente în Siria la câteva ore după anunțarea unui armistițiu
Reacții după acordul de încetare a focului în Siria. Turcia nu renunţă la invazie
Mike Pence: SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria
FULLSCREEN
Trump șochează din nou: "I-am lăsat pe turci și kurzi să se bată ca niște copii"
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO