Trump și Jinping au făcut pace, temporar. Conflictul comercial a adus pierderi de miliarde

Ultima actualizare: 29-06-2019 20:21

Războiul comercial americano-chinez se amână. Cele mai mari economii ale lumii au anunțat un armistițiu.

Vestea a adus un sentiment de ușurare în rândul liderilor prezenți în Japonia la reuniunea marilor economii globale, în condițiile în care conflictul SUA-China a adus pierderi de miliarde companiilor, a afectat sectorul manufacturier global și lanțurile de aprovizionare.

Donald Trump a apelat la superlativele sale preferate pentru a descrie întrevederea bilaterală avută cu omologul sau chinez.

Donald Trump, președinte SUA: „Am avut o întâlnire nemaipomenită şi vom continua să negociem şi vă promit că, măcar pe durata tratativelor, nu vom mări tarifele pentru importurile din China. Reluăm discuţiile pentru un acord bilateral.”

Preşedintele francez a criticat explicit abordarea administraţiei Trump.

Emmanuel Macron: Viitorul nostru nu poate depinde de acorduri bilaterale, pentru că în lumea în care trăim nu există doar surse de producţie. Există o interdependenţă între toate ţările.”

În cele 2 zile ale summitului din Japonia, Trump şi-a afişat complicitatea cu lideri criticaţi pentru stilul autocrat şi situaţia drepturilor omului din ţările lor.

Câteva ore mai târziu, Trump l-a lăudat pe prinţul moştenitor saudit. Mohammad bin Salman, ignorând întrebările repetate cu privire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Reporter: „Domnule preşedinte, veţi aduce vorba de asasinarea jurnalistului jamal Kashoggi?”
Trump: „Vă mulţumesc foarte mult.”

Donald Trump: „Saudiţii sunt un aliat nemaipomenit. Creează milioane de locuri de muncă în ţara noastră. Au comandat echipamente, nu doar militare, în valoare de 400 de miliarde de dolari.”

În sfârşit, Donald Trump şi-a consternat propria echipă după ce a dat curs pornirii „spontane" de a propune, de azi pe mâine, o întâlnire amicală cu liderul de la Phenian.

Donald Trump: „Am vorbit cu oamenii lui Kim Jong-un şi s-au arătat receptivi. Mâine mă duc în zona demilitarizată dintre cele două Corei. Am zis că, dacă tot sunt acolo, ne-am putea vedea, să ne strângem mâinile.”

Preşedintele american urmează să viziteze, duminică dimineaţă, zona demilitarizată dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO