Trump se consideră de neoprit după ce a fost achitat în Senat. Ce a postat pe Twitter


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2020 20:01
Data publicarii: Joi 06 Februarie 2020 19:23
Categorie: Stiri externe

Donald Trump, răsuflă uşurat. Aşa cum era de aşteptat, preşedintele Statelor Unite a fost achitat în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire.

L-au salvat senatorii republicani, care, cu o singură şi notabilă excepţie, au făcut zid în jurul lui, cu nouă luni înainte ca Trump să ceară unei Americi puternic dezbinate să îi acorde un al doilea mandat la Casa Albă.

52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe preşedinte nevinovat de abuz de putere. Asta deşi, în opinia democraţilor, Trump a condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Kiev de anchetarea afacerilor avute în Ucraina de fiul democratului Joe Biden.

Adam Schiff, democrat din Camera Reprezentanților: „ând preşedintele încearcă să strângă cu uşa un aliat ca să-l ajute să câştige trişând alegerile şi apoi muşamalizează totul, trebuie să spunem: "Ajunge!"

53 de senatori l-au achitat pe Trump şi de acuzaţia de obstrucţionare a Congresului, prin încercările de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

În prima sa reacţie, Donald Trump a jubilat postând pe Twitter un meme în care se imaginează preşedinte şi peste câteva... mii de ani.

A rupt rândurile republicanilor doar senatorul de Utah, Mitt Romney, care şi-a apărat decizia invocându-şi credinţa şi conştiinţa.

Mitt Romney: „Preşedintele a întârziat livrarea unor fonduri către un aliat aflat în război cu invadatorii ruşi. Obiectivul preşedintelui a fost personal şi politc. Prin urmare, preşedintele e vinovat de un abuz de putere îngrozitor. Coruperea alegerilor pentru a rămâne în funcţie este poate cea mai abuzivă şi distructivă încălcare a jurământului pe care mi-o pot imagina.”

De ani de zile, relaţiile dintre cei doi erau înveninate, mai ales după ce, nominalizat în 2012 din partea Partidului Republican drept candidat la preşedinţie, Romney a pierdut în faţa lui Barack Obama.

Donald Trump: Ultimele alegeri ar fi trebuit să fie câştigate de republicani, doar ca Romney s-a înecat la mal. A capotat. A fost ca şi cum ar fi gemut: "Mă sufoc..."

Procedura de destituire nu pare să fi afectat popularitatea preşedintelui Trump, rămasă la 42%, nivelul de dinainte de scandal.

Trump a fost achitat în procesul de destituire
UE condamnă decizia lui Donald Trump cu privire la minele antipersonal
Discursul despre „Starea Națiunii”, ținut de Trump, marcat de conflictul cu Nancy Pelosi
VIDEO PROTVPLUS.RO