Trump pregătește un atac la FMI. Mesajul transmis de SUA pentru Banca Mondială și FMI

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Sambata 14 Octombrie 2017 15:22
Categorie: Internaţional
Donald Trump

Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin a spus că este nevoie de schimbări majore în modul de funcționare al FMI și Băncii Mondiale. Instituțiile internaționale ar trebui să fie mai prudente în împrumuturile acordate țărilor în curs de dezvoltare.

Poziția vine la doar câteva zile după ce Administrația Donald Trump deja reacționase la criticile Fondului față de planul fiscal al SUA.

Cea mai importantă țară membră a Fondului Monetar Internațional, SUA, susține că este nevoie de o regândire de ansamblu a acestei instituții, ca și a Băncii Mondiale. Secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat ieri în cadrul unui summit pe teme economice la Washington că Fondul ar trebui să-și revizuiască drastic standardele după care acordă credite și concepe planurile de rostogolire a datoriilor ale unor țări cu venituri medii precum China.

„Pe măsură ce FMI se mișcă spre o perioadă post-criză, insistăm că instituția să-și structureze programele de creditare pentru a prioritiza reformele care conduc la o creștere economică adusă de sectorul privat”, a declarat Mnuchin, potrivit Financial Times, scrie profit.ro. „În prea multe țări, sectoare publice supradimensionate au scos în decor sectorul privat.” 

În piețele financiare și în mediul politic sunt îngrijorări în creștere că treptat este construit un atac la adresa agențiilor internaționale precum FMI și Banca Mondială în urmărirea agendei președintelui Donald Trump definită încă din campania electorală sub sloganul „America Înainte de Toate” („America First”).

Nu este prima săgeată adresată de SUA la adresa acestor instituții. Casa Albă a reacționat dur la criticile FMI față de planul fiscal al lui Trump. Directorul pentru buget al Administrației americane, Mick Mulvaney, a afirmat, potrivit Bloomberg, că Fondul are un interes pentru ca măsurile să eșueze, pentru că dacă ar fi un succes, nu ar mai avea argumente pentru a susține reglementările masive.

Să impună austeritate și la nivelul oficialilor lor

Mnuchin spune că FMI, criticată de țări în criză precum Grecia pentru că impune cerințe stricte privind austeritatea fiscală, să ia decizii dure și în ceea ce privește costurile sale operaționale, inclusiv beneficiile salariale de notorietate ca fiind generoase. „Ca instituție publică, FMI ar trebui să serveascî drept model pentru disciplina sa bugetară și folosirea eficientă a resurselor sale limitate.”

Afirmația lui Mnuchin vine într-un context în care președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a declarat că instituția pe care o conduce ar avea nevoie de o majorare de capital. „Mai mult capital nu este soluția atunci când capitalul deja existent nu este alocat eficient”, a declarat șeful Trezoreriei SUA. „Cererea pentru capital ieftin totdeauna va depăși oferta; cheia este să te asiguri că aceste resurse sunt alocate acolo unde este cea mai mare nevoie și unde pot atinge rezultate efective și sustenabile.”

O țintă indirectă a oficialului american ar putea fi China, care a accesat de la Banca Mondială împurmuturi în valoare de 2,4 miliarde dolari.

Donald Trump Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: profit.ro

Trump acuză Iranul că nu se conformează acordului nuclear şi ameninţă cu retragerea SUA
Trump acuză Iranul că nu se conformează acordului nuclear şi ameninţă cu retragerea SUA
NATO, îngrijorată de Coreea de Nord. Sunt prevăzute modificări la scutul antirachetă de la Deveselu
NATO, îngrijorată de Coreea de Nord. Sunt prevăzute modificări la scutul antirachetă de la Deveselu
VIDEO PROTVPLUS.RO
fete venezuela
”Reginele frumuseții” din Venezuela își caută de lucru peste hotare, din cauza sărăciei
Inundații masive au avut loc în Kuwait. Șuvoaiele s-au revărsat pe șosele
63 de morți și 600 de dispăruți în incendiile din California. Trump merge sâmbătă în zona afectată
Jerusalem Post: Merkel i-a cerut lui Iohannis să nu mute ambasada României la Ierusalim
Administraţia Trump impune sancţiuni Arabiei Saudite în urma asasinării lui Khashoggi
Theresa May anunţă că nu îşi va da demisia şi va susţine în continuare acordul privind Brexitul
hoti italia
Jaf de proporţii comis de o badante şi de iubitul ei român. De ce nu i-a bănuit nimeni
Kremlinul acuză SUA că transformă UE într-un "vasal". "Zilnic le spun cine e şeful"
Demisii în Guvernul britanic, după ce a fost aprobat proiectul de acord pentru Brexit
56 de morţi şi 130 de dispăruţi în incendiile din California. Mulţi au ars de vii în maşini
Chiloții unei adolescente, prezentați la un proces de viol: Uitați cum a fost îmbrăcată!
Facebook ar fi purtat o campanie de discreditare a criticilor, asociindu-i cu George Soros