Trump pregătește un atac la FMI. Mesajul transmis de SUA pentru Banca Mondială și FMI

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Sambata 14 Octombrie 2017 15:22
Categorie: Internaţional
Donald Trump

Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin a spus că este nevoie de schimbări majore în modul de funcționare al FMI și Băncii Mondiale. Instituțiile internaționale ar trebui să fie mai prudente în împrumuturile acordate țărilor în curs de dezvoltare.

Poziția vine la doar câteva zile după ce Administrația Donald Trump deja reacționase la criticile Fondului față de planul fiscal al SUA.

Cea mai importantă țară membră a Fondului Monetar Internațional, SUA, susține că este nevoie de o regândire de ansamblu a acestei instituții, ca și a Băncii Mondiale. Secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat ieri în cadrul unui summit pe teme economice la Washington că Fondul ar trebui să-și revizuiască drastic standardele după care acordă credite și concepe planurile de rostogolire a datoriilor ale unor țări cu venituri medii precum China.

„Pe măsură ce FMI se mișcă spre o perioadă post-criză, insistăm că instituția să-și structureze programele de creditare pentru a prioritiza reformele care conduc la o creștere economică adusă de sectorul privat”, a declarat Mnuchin, potrivit Financial Times, scrie profit.ro. „În prea multe țări, sectoare publice supradimensionate au scos în decor sectorul privat.” 

În piețele financiare și în mediul politic sunt îngrijorări în creștere că treptat este construit un atac la adresa agențiilor internaționale precum FMI și Banca Mondială în urmărirea agendei președintelui Donald Trump definită încă din campania electorală sub sloganul „America Înainte de Toate” („America First”).

Nu este prima săgeată adresată de SUA la adresa acestor instituții. Casa Albă a reacționat dur la criticile FMI față de planul fiscal al lui Trump. Directorul pentru buget al Administrației americane, Mick Mulvaney, a afirmat, potrivit Bloomberg, că Fondul are un interes pentru ca măsurile să eșueze, pentru că dacă ar fi un succes, nu ar mai avea argumente pentru a susține reglementările masive.

Să impună austeritate și la nivelul oficialilor lor

Mnuchin spune că FMI, criticată de țări în criză precum Grecia pentru că impune cerințe stricte privind austeritatea fiscală, să ia decizii dure și în ceea ce privește costurile sale operaționale, inclusiv beneficiile salariale de notorietate ca fiind generoase. „Ca instituție publică, FMI ar trebui să serveascî drept model pentru disciplina sa bugetară și folosirea eficientă a resurselor sale limitate.”

Afirmația lui Mnuchin vine într-un context în care președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a declarat că instituția pe care o conduce ar avea nevoie de o majorare de capital. „Mai mult capital nu este soluția atunci când capitalul deja existent nu este alocat eficient”, a declarat șeful Trezoreriei SUA. „Cererea pentru capital ieftin totdeauna va depăși oferta; cheia este să te asiguri că aceste resurse sunt alocate acolo unde este cea mai mare nevoie și unde pot atinge rezultate efective și sustenabile.”

O țintă indirectă a oficialului american ar putea fi China, care a accesat de la Banca Mondială împurmuturi în valoare de 2,4 miliarde dolari.

Donald Trump Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: profit.ro

Trump acuză Iranul că nu se conformează acordului nuclear şi ameninţă cu retragerea SUA
Trump acuză Iranul că nu se conformează acordului nuclear şi ameninţă cu retragerea SUA
NATO, îngrijorată de Coreea de Nord. Sunt prevăzute modificări la scutul antirachetă de la Deveselu
NATO, îngrijorată de Coreea de Nord. Sunt prevăzute modificări la scutul antirachetă de la Deveselu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Alexander Adamescu
Fost spion britanic angajat să obțină informații sensibile din Guvernul României pentru Adamescu
Furie în UK după ce un steag uriaș al Rusiei a apărut pe catedrala din Salisbury
Cartier din Paris, evacuat. Ce s-a descoperit între blocuri
Reportaj The Independent: Suferințele secrete ale copiilor lui Ceaușescu
UE sancţionează opt ruşi pentru incidentele în Marea Azov
Atenționare de călătorie MAE. Ameninţări teroriste într-o țară din apropierea României
putin si merkel
Reacția Moscovei după ce Merkel a numit Rusia un inamic al Europei
Poliţistă din România, moarte fulgerătoare în Germania. Ce s-a întâmplat cu Cristina
Momentul în care o clădire s-a prăbușit în Sankt Petersburg. VIDEO
Trump cere Europei să primească înapoi 800 de jihadiști
Anchetă CNN. Cum încearcă Rusia să-i influenţeze pe tinerii americani pe Facebook
Peste 41.000 de ”veste galbene” în stradă, în Franța. Al 14-lea weekend de proteste