Trump pregătește un atac la FMI. Mesajul transmis de SUA pentru Banca Mondială și FMI

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Sambata 14 Octombrie 2017 15:22
Categorie: Internaţional
Donald Trump

Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin a spus că este nevoie de schimbări majore în modul de funcționare al FMI și Băncii Mondiale. Instituțiile internaționale ar trebui să fie mai prudente în împrumuturile acordate țărilor în curs de dezvoltare.

Poziția vine la doar câteva zile după ce Administrația Donald Trump deja reacționase la criticile Fondului față de planul fiscal al SUA.

Cea mai importantă țară membră a Fondului Monetar Internațional, SUA, susține că este nevoie de o regândire de ansamblu a acestei instituții, ca și a Băncii Mondiale. Secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat ieri în cadrul unui summit pe teme economice la Washington că Fondul ar trebui să-și revizuiască drastic standardele după care acordă credite și concepe planurile de rostogolire a datoriilor ale unor țări cu venituri medii precum China.

„Pe măsură ce FMI se mișcă spre o perioadă post-criză, insistăm că instituția să-și structureze programele de creditare pentru a prioritiza reformele care conduc la o creștere economică adusă de sectorul privat”, a declarat Mnuchin, potrivit Financial Times, scrie profit.ro. „În prea multe țări, sectoare publice supradimensionate au scos în decor sectorul privat.” 

În piețele financiare și în mediul politic sunt îngrijorări în creștere că treptat este construit un atac la adresa agențiilor internaționale precum FMI și Banca Mondială în urmărirea agendei președintelui Donald Trump definită încă din campania electorală sub sloganul „America Înainte de Toate” („America First”).

NATO, îngrijorată de Coreea de Nord. Sunt prevăzute modificări la scutul antirachetă de la Deveselu

Nu este prima săgeată adresată de SUA la adresa acestor instituții. Casa Albă a reacționat dur la criticile FMI față de planul fiscal al lui Trump. Directorul pentru buget al Administrației americane, Mick Mulvaney, a afirmat, potrivit Bloomberg, că Fondul are un interes pentru ca măsurile să eșueze, pentru că dacă ar fi un succes, nu ar mai avea argumente pentru a susține reglementările masive.

Să impună austeritate și la nivelul oficialilor lor

Mnuchin spune că FMI, criticată de țări în criză precum Grecia pentru că impune cerințe stricte privind austeritatea fiscală, să ia decizii dure și în ceea ce privește costurile sale operaționale, inclusiv beneficiile salariale de notorietate ca fiind generoase. „Ca instituție publică, FMI ar trebui să serveascî drept model pentru disciplina sa bugetară și folosirea eficientă a resurselor sale limitate.”

Afirmația lui Mnuchin vine într-un context în care președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a declarat că instituția pe care o conduce ar avea nevoie de o majorare de capital. „Mai mult capital nu este soluția atunci când capitalul deja existent nu este alocat eficient”, a declarat șeful Trezoreriei SUA. „Cererea pentru capital ieftin totdeauna va depăși oferta; cheia este să te asiguri că aceste resurse sunt alocate acolo unde este cea mai mare nevoie și unde pot atinge rezultate efective și sustenabile.”

O țintă indirectă a oficialului american ar putea fi China, care a accesat de la Banca Mondială împurmuturi în valoare de 2,4 miliarde dolari.

Donald Trump Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: profit.ro

Trump acuză Iranul că nu se conformează acordului nuclear şi ameninţă cu retragerea SUA

Trump acuză Iranul că nu se conformează acordului nuclear şi ameninţă cu retragerea SUA

NATO, îngrijorată de Coreea de Nord. Sunt prevăzute modificări la scutul antirachetă de la Deveselu

NATO, îngrijorată de Coreea de Nord. Sunt prevăzute modificări la scutul antirachetă de la Deveselu

VIDEO PROTVPLUS.RO

incendiu

Incendiu într-un bloc turn din Londra. 10 autospeciale de pompieri, chemate în ajutor. VIDEO

Trump "nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei"

Trump, înregistrat pe ascuns de avocatul său în timp ce discutau despre plata unei starlete Playboy

Nordul Europei se confruntă cu temperaturi extreme: 30 de grade în Laponia și la cercul polar

Bombardamente israeliene pe întreg teritoriul Fâşiei Gaza

Senator rus, către americani: ”Vreți război cu o putere nucleară?”

coreea de nord, sclavi, munca,

Muncile sinistre la care sunt supuși copiii în Coreea de Nord. ”Dacă refuzi, se taie rația la mâncare”

Atac armat într-un autobuz, în Germania. Un bărbat a rănit 8 oameni

”Ciorna” lui Vladimir Putin, fotografiată de jurnaliști. Mesajele care apar pe notițele liderului rus

Tornade violente în statul american Iowa. 17 persoane au fost rănite. VIDEO

Soarta celui mai căutat jihadist din Australia. Acuzațiile aduse membrului ISIS

Peste 400.000 de oameni, ţinuţi în sclavie în SUA. Ţara unde 1 din 10 locuitori e sclav