Trump le-a făcut democraților o ofertă pentru ieșirea din blocaj. Răspunsul primit

Ultima actualizare: 20-01-2019 20:02

Donald Trump a propus sâmbătă noi planuri privind proiectul său de construire a unui zid la graniţa cu Mexicul, pentru a încerca să pună capăt blocajului din administraţie care durează de mai mult de patru săptămâni, relatează BBC.

Preşedintele american a propus un statut temporar şi prelungirea permiselor de şedere pentru circa un milion de imigranţi care riscă să fie expulzaţi la termen din Statele Unite, în schimbul finanţării de către Congres a zidului pe care doreşte să îl construiască la frontiera cu Mexicul.

Această ofertă, făcută într-un discurs televizat, vizează, potrivit liderului de la Casa Albă, "ieşirea din impasul" blocajului bugetar care afectează de aproape o lună serviciile federale.

Democraţii au refuzat să finanţeze construirea zidului şi chiar înainte de discurs au respins deja eventualele concesii.

Şefa majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a respins în prealabil această ofertă al cărei conţinut fusese dezvăluit de presă.

Liderul democrat al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a declarat: "Din păcate, informaţiile iniţiale au indicat în mod clar faptul că propunerea sa este o compilaţie a mai multor iniţiative respinse anterior, fiecare fiind inacceptabilă şi în ansamblu nereprezentând un efort de bună credinţă pentru a readuce siguranţa în vieţile oamenilor".

Ce înseamnă blocajului bugetar

Blocajul administraţiei federale americane apare când Congresul nu are majoritatea necesară pentru a vota bugetul pentru activităţi guvernamentale sau când preşedintele refuză să-l semneze până la o dată limită.

Republicanii lui Donald Trump au trecut prin Camera Reprezentanţilor, în decembrie, un proiect de buget care include o finanţare de cinci miliarde de dolari pentru zidul pe care preşedintele îl vrea la graniţa cu Mexicul. Numai ca republicanii nu au avut şi cele 60 de voturi necesare din cele o sută ale Senatului.

Democraţii au preluat majoritatea în Camera Reprezentanţilor și s-au angajat să adopte legile care să deblocheze administraţia, dar fără să includă şi fonduri pentru controversatul zid, cu ajutorul căruia preşedintele Trump vrea să ”oprească” migranţii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO