Trump l-a primit pe premierul italian la Casa Albă: Multe alte ţări din Europa ar trebui să facă la fel

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 30 Iulie 2018 21:58
Categorie: Internaţional
donald trump, Giuseppe Conte,

Donald Trump l-a primit luni la Casa Albă pe şeful Guvernului italian Giuseppe Conte, un lider european populist cu care are afinităţi, mai ales în domeniile imigraţiei şi comerţului, relatează AFP.

”Este un om care face o treabă formidabilă”, a apreciat în Biroul Oval preşedintele Statelor Unite, salutând politica migraţiei a lui Conte, relatează news.ro.

”Ştiu că are o poziţie foarte fermă la frontieră”, a continuat Donald Trump. ”Multe alte ţări din Europa ar trebui să facă la fel”, a apreciat locatarul Casei Albe, un critic al Uniunii Europene (UE), înaintea unei prime întâlniri tête-à-tête urmată de discuţii bilaterale împreunăcu delegaţiile.

”Italia este un important aliat NATO, un partener eminent în Afganistan şi în Irak şi este crucială în aducerea stabilităţii în regiunea mediteraneeană”, sublinia Casa Albă la sfârşitul lui iunie, când a anunţat această vizită, prima a noului premier italian, pe care Trump l-a catalogat deja drept ”super” la ultimul summit G7, la începutul lui iunie, în Canada.

”El este foarte ferm cu imigraţia, ca mine”, declara atunci miliardarul reublican, care vrea să construiască un zid la frontiera cu Mexicul, în lupta împotriva imigraţiei clandestine şi care nu a ezitat să despartă copii de păronţii lor arestaţi pentru că au trecut ilegal frontiera.

Potrivit presei italiene, vizita la Washington a acestui profesor de drept fără experienţă politică urmează să-i permită să capete o statură internaţională, în contextul în care în Italia se află cu regularitate în umbra celor doi vicepreşedinţi grei ai Consiliului Miniştrilor, care l-au ales să conducă Guvernul - Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem) şi Matteo Salvini, liderul Ligii )extremă dreapta).

Însă Salvini, care se află la originea fermităţii afişate de Roma în privina migraţiei, a făcut din nou să se vorbească de el după ce a postat pe Facebook, duminică, de ziua de naştere a lui Benito Mussolini, o frază pronunţată adesea de dictatorul fascist - ”mulţi inamici, multă onoare”.

PRIETENII RUSIEI

Alt punct comun al lui Trump cu Conte este faptul că ei sunt în favoarea unor relaţii mai bune cu Rusia.

În Canada, Trump a îndemnat G7 să reprimească Rusia, exclusă în 2014 după anexarea Crimeei. ”Ei ar trebui să reintegreze Rusia. Pentru că trebuie să avem Rusia la masa negocierilor”, a declarat el.

Conte, care participa atunci la prima sa mare reuniune internaţională, s-a declarat ”de acord” cu preşedintele american, demarcându-se de colegii săi europeni.

În domeniul comerţului, cei doi împărtăşesc acelaşi scepticism faţă de liberul schimb.

Trump a denunţat mai multe acorduri internaţionale, precum NAFTA (cu Canada şi Mexicul) sau acordul de liber-schimb transpacific TPP, iar Guvernul lui Conte refuză să ratifice acordul de liber-schimb între UE şi Canada (CETA).

Însă în opinia lui Nick Ottens de la Atlantic Council, preşeidntele american ”riscă să nu găsească aliatul la care se aşteaptă” în şeful Guvernului italian.

În privinţa schimburilor comericale, respingerea de către noul Guvern italian al acordurilor multinaţionale riscă să compromită obiectivul lui Trump de eliminare a tuturor taxelor vamale cu UE, explică acest expert.

Potrivit presei italiene, Conte doreşte să apere sectorul auto italian, ameninţat de taxe americane la import, şi vrea să apere întreprinderi italiene prezente în Iran, pe care Trump vrea să le împiedice prin reimpunerea de sancţiuni Teheranului.

Iar în domeniul apărării, Italia a anunţat că este exclus să-şi atingă obiectivul chetuielilor în sector de 2% din PIB, cu atât mai puţin noul obiectiv de 4% stabilit de Trump aliaţilor la ultimul summit NATO.

”Ne-am privit şi am zâmbit: noi credem că 2% este deja de neatins”, declara recent ministrul italian al Apărării Elisabetta Trenta.

Participarea Italiei la operaţiunile NATO în Afganistan, Irak şi Siria, care se bucură de un consens mai mare, se află pe agenda celor doi, dar şi eforturi diplomatice italiene de susţinere a procesului de reconciliere în Libia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

donald trump, Giuseppe Conte, Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
jaf Florida
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
Roger, cangurul "musculos" celebru pe internet, a murit. Cum a devenit faimos
homeless bani
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii
Insulele de verdeață create de un arhitect, în centrul orașului Milano. Proiectul autorităților
Ninsori, gheaţă şi ploaie îngheţată în SUA. Școli închise și zboruri anulate
CNN: Ultimele cuvinte ale jurnalistului Khashoggi. Era dezmembrat cu un fierăstrău
PE discută azi un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen
Arestarea lui Meng Wanzhou. China a avertizat Canada că vor exista consecinţe grave