Trump, discurs despre starea naţiunii. Ce spun analiștii


Ultimul update: Marti 05 Februarie 2019 15:24
Data publicarii: Marti 05 Februarie 2019 07:59
Categorie: Stiri externe
donald trump, discurs, sua, imigranti,

După un început de an tumultuos, marcat de cel mai lung blocaj guvernamental din istorie, Donald Trump va susţine marti noaptea discursul despre starea naţiunii.

Analiştii se aşteaptă să profite de ocazie pentru a-şi lansa campania electorală pentru 2020.

Donald Trump merge marti seara în faţa Camerelor reunite ale Congresului american cu o săptămână mai târziu decât de obicei.

Tradiţia este ca şeful Camerei Reprezentanţilor să invite preşedintele să susţină discursul despre starea naţiunii, iar democrata Nancy Pelosi a refuzat să o facă atâta vreme cât un sfert dintre instituţiile americane erau paralizate din lipsă de finanţare.

Trump refuza să semneze legea bugetului dacă aceasta nu cuprindea finanţarea pentru zidul la graniţa cu Mexicul. În urmă cu o săptămână şi jumătate a cedat, deblocând finanţarea instituţiilor afectate până la jumătatea lunii februarie.

A ameninţat însă cu o nouă paralizie dacă nu obţine ce vrea.

David Barker, analist: "În acest moment, se clatină nu doar din cauza presei critice care ceva banal pentru această administraţie, ci şi din cauza atenţiei negative pe care o primeşte din partea electoratului său. Cred că e şansa lui să-şi convingă în special propriul electorat că nu e aşa, că încă e puternic, că el e şeful şi America e mai puternică pentru că e el aici."

Al doilea discurs al lui Trump despre starea naţiunii are loc în contextul în care mai mulţi apropiaţi de-ai săi au fost inculpaţi sau chiar condamnaţi de procurorul special Robert Mueller. Iar popularitatea sa e la 37% potrivit Gallup, aproape de minimul atins în cei doi ani de mandat. Dar toată lumea se aşteaptă ca Trump să-şi expună succesele.

David Barker, analist: "O să spună cât de puternică a devenit economia de când a venit el, despre ultimele cifre privind locurile de muncă nou create. Deşi e controversat şi nu tocmai corect, mă aştept să vorbească despre cum a fost învinsă ISIS."

Analiştii nu se aşteaptă ca Trump să anunţe iniţiative majore în discurs, ci să pledeze din nou pentru renegocierea acordurilor comerciale, scăderea preţurilor la medicamente şi, desigur, pentru faimosul său zid de la graniţa cu Mexicul.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO