Trump, despre moartea liderului grupării jihadiștilor: „A murit ca un laș”

Ultima actualizare: 28-10-2019 20:44

Președintele Trump a anunțat într-un mod triumfalist moartea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a sinucis în cursul unui raid al trupelor speciale americane în nord-vestul Siriei.

Este, fără îndoială, o grea lovitură pentru Stat Islamic, dar, avertizează experții, nu și sfârșitul. Cel puțin 10.000 de militanți jihadiști rămân în regiune și vor continua luptele de gherilă.

Probabil, în curând, sub conducerea unui nou lider.

Președintele american a urmărit operațiunea forțelor speciale în direct, din Camera pentru Situații de Urgență de la Casă Albă.

În puterea nopții, 8 elicoptere cu comandouri ale forțelor speciale au aterizat în apropierea unui complex de clădiri, aflat într-un loc izolat, în partea de nord-vest a Siriei. Americanii aveau informaţii că Abu Bakr al-Baghdadi se ascunde acolo, împreună cu soţiile sale, copiii şi mai mulţi militanţi ai grupării jihadiste Stat Islamic care i-au rămas fideli.

Trupele speciale au fost întâmpinate cu foc susținut, de arme grele. Vecinii au fost treziți de explozii.

Martor: „Am deschis uşa casei şi am văzut un elicopter în faţa mea, la 15 metri deasupra pământului, şi altul chiar în spatele lui. Dădeau ocol la aproape doi kilometri distanţă. La început nu s-a tras, apoi s-au auzit focuri de armă şi elicopterul a ripostat.”

Comandourile au intrat în curte printr-o gaură făcută în perete, cu explozibil. După ce au lichidat rezistența jihadistilor, l-au vânat pe Baghdadi într-un tunel săpat în pământ care, însă era înfundat la celălalt capăt. Americanii au asmutit asupra lui câini de atac. Trei dintre copii lui Baghdadi erau cu acesta și americanii spun că i-a folosit ca scuturi umane. Când s-a văzut încolțit, liderul jihadist și-a detonat vesta cu explozibil pe care o purta.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „A murit după ce a intrat într-un tunel înfundat, scâncind, plângând şi ţipând tot timpul.”

Unsprezece copii au fost evacuaţi din complex şi sunt teferi. Singurii care mai rămăseseră erau Baghdadi şi alţi trei copii, pe care îi târâse după el. Au fost duşi la moarte sigură. A ajuns la capătul tunelului, cu câinii noştri pe urme. Şi-a detonat vesta şi a murit împreună cu cei trei copii.

Raidul a durat câteva zeci de minute. În urmă, întregul complex a fost ras de pe faţa pământului. Niciun militar american nu a fost rănit în timpul operaţiunii, doar unul dintre câinii lor de atac. În schimb,  mai mulţi jihadișți au fost ucişi şi alţii au fost capturaţi în viaţă.

Abu Bakr al-Baghdadi a simbolizat mai mult ca oricine altcineva în gruparea jihadistă Stat Islamic. În 2014, a stabilit un așa-numit califat islamic pe teritorii din Irak și Siria, cerându-le musulmanilor supunere totală.

Multă vreme, cel mai căutat om de pe planetă, Baghdadi, a fost considerat direct responsabil pentru atrocităţile provocate de militanţii jihadișți soldate cu zeci de mii de morţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO