Trump mai pregătește o lovitură la adresa Iranului. Anunțul liderului SUA

22-06-2019 19:01


Preşedintele Trump a declarat că "nu vrea război cu Iranul", dar a avertizat că vor fi "distrugeri masive" în această ţară dacă va izbucni un conflict militar.

"Statele Unite sunt deschise la negocieri", a mai spus Trump, dar nu vom permite regimului de la Teheran să dezvolte arme nucleare.

Trump a mai menționat și că va impune "sancțiuni suplimentare" împotriva Iranului pentru a opri acest stat din a dezvolta o bombă nucleară, dar a avertizat că acțiunile militare împotriva Teheranului rămân valabile.

"Noi impunem sancțiuni suplimentare Iranului", a declarat președintele SUA, fără a preciza care este runda nouă de restricții.

Trump a declarat sâmbătă reporterilor CNN că este important să refacă de la 0 relațiile cu Iranul, parafrazându-și propriul slogan de campanie: "Să facem Iranul minunat din nou".

"Sperăm că guvernului iranian îi pasă de poporul său", a spus el, avertizând Teheranul împotriva oricărei mișcări greșite.

De asemenea, Trump a explicat, într-un interviu pentru televiziunea NBC, de ce a oprit - probabil în ceasul al 11-lea - un atac de represalii pentru doborârea dronei americane deasupra strâmtorii Ormuz.

Reporter: "Ați dat undă verde unei anume acțiuni. Ce ordin ați dat?"

Donald Trump: "Nu primește nimic undă verde până în ultimul moment, pentru că lucrurile se schimbă."

Urmau să fie bombardate sisteme iraniene de apărarea antiaeriană şi radare. Dar comandanţii militari care au plănuit operaţiunea i-au spus preşedintelui că 150 de iranieni puteau să moară.

Donald Trump: "Au venit și mi-au spus: "Domnule, suntem gata de atac, așteptăm ordinul". Eu am spus: "Aș vrea să știu ceva înainte să-i dăm drumul. Câți oameni ar putea să moară?"

Este genul de informaţie tipică pe care comandantul suprem de la Casa Alba o primeşte când îi sunt prezentate operaţiunile militare.

Pe de altă parte, Trump a dezminţit că ar fi anulat represalii în ultimul moment, cum a afirmat anterior New York Times.

Reporter: "Nu ați dat ordinul final?"

Donald Trump: "Nu, nu, nu."

Reporter: "Au fost ridicate avioanele în aer?" 

Donald Trump: "Nu, dar ar fi fost rapid gata de acțiune, iar lucrurile ar fi ajuns la un punct de unde nu mai era cale de întoarcere."

Iranienii afirmă în continuare că au avut tot dreptul să doboare drona pentru că, susțin ei, zbura deasupra teritoriului Iranului, violase spațiul lor aerian național.

Comandant iranian: "Comandanții unităților militare au transmis de patru ori mesaje de avertizare înainte să doboare dronă. Nu aveam altă posibilitate s-o oprim să avanseze în teritoriul nostru. Lângă drona fără pilot zbura și un avion american de spionaj cu 35 de oameni la bord. Puteam și aveam dreptul să-l doborâm și pe acesta, dar n-am făcut-o."

Americanii, în schimb, susțin că drona zbura în spațiul aerian internațional, la 32 de kilometri de coastă iraniană, deasupra strâmtorii Ormuz.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO