Trump a fost achitat în procesul de destituire


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2020 10:53
Data publicarii: Miercuri 05 Februarie 2020 23:22
Categorie: Stiri externe

Preşedintele SUA Donald Trump a fost achitat miercuri în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleşilor republicani, cu excepţia unuia, şi fără niciun vot democrat.

UPDATE ora 23:50. Preşedintele SUA Donald Trump a fost achitat miercuri în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleşilor republicani, cu excepţia unuia, şi fără niciun vot democrat, relatează AFP.

Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe preşedintele american nevinovat de abuz de putere şi 53 de acuzaţia de obstrucţionare a bunei funcţionări a Congresului, acuzaţii adoptate la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului american de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

UPDATE ora 23.30. Senatorii au început acum să voteze pentru al doilea cap de acuzare în dosarul Ucraina: cel de  obstrucționare a Congresului.

Știre inițială:

Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori, toţi aleşi republicani în afară de unul, au apreciat că preşedintele Statelor Unite nu a fost găsit vinovat de abuz de putere.

Ei urmează să se pronunţe asupra celui de-al doilea cap de acuzare: obstrucţionarea Congresului. Respingerea aşteptată şi a acestui cap de acuzare va marca achitarea generală a liderului de la Casa Albă.

Mitt Romney a fost singurul senator republican care nu a votat conform liniei partidului.

Democraţii cer destituirea celui de al 45-lea preşedinte american pentru că a încercat să forţeze Ucraina să ancheteze asupra unui posibil adversar în alegerile prezidenţiale, Joe Biden, îngheţând un ajutor militar crucial pentru această ţară în război.

Pus sub acuzare în decembrie de Camera Reprezentanţilor dominată de democraţi, Donald Trump ştie că poate conta miercuri pe susţinerea a 53 de senatori republicani. Ori Constituţia impune o majoritate de două treimi (67 de senatori din 100) pentru a-l declara vinovat.

De la izbucnirea scandalului, liderul de la Casa Albă se declară victima unei lovituri de stat orchestrate de adversarii săi care nu ar fi digerat victoria sa surpriză din 2016. Chiar luni, el a denunţat pe Twitter "mascarada" urzită de "democraţii care nu fac nimic".

UE condamnă decizia lui Donald Trump cu privire la minele antipersonal
Discursul despre „Starea Națiunii”, ținut de Trump, marcat de conflictul cu Nancy Pelosi
Donald Trump, sfidat de Nancy Pelosi. Democrata i-a rupt discursul privind Starea Națiunii
VIDEO PROTVPLUS.RO