Trump a anunţat pe Twitter că a învins Statul Islamic şi retrage trupele din Siria


Ultimul update: Joi 20 Decembrie 2018 19:58
Data publicarii: Joi 20 Decembrie 2018 10:31
Categorie: Stiri externe

Donald Trump a declarat pe Twitter victoria în faţa ISIS şi a ordonat retragerea rapidă a militarilor americani care luptau cu gruparea teroristă în Siria.

Timp de patru ani, Statele Unite au condus o ofensivă împotriva Statului Islamic, iar în prezent au în Siria 2.000 de militari. Deşi specialiştii din Pentagon spun că ISIS nu e învinsă în totalitate şi au pledat pentru o retragere treptată sau deloc, Trump a ordonat ca toţi militarii americani să fie aduşi acasă în termen de 30 de zile.

Retragerea este o promisiune făcută de Trump în campanie. În aprilie a fost convins să o amâne, dar de această dată preşedintele Turciei i-a oferit pretextul perfect. Turcia vrea să lanseze o ofensivă împotriva kurzilor susţinuţi şi înarmaţi de Statele Unite pentru a lupta cu ISIS. Asta făcea să apară riscul unor incidente între soldaţii americani şi turci, care sunt aliaţi în NATO.

Şase senatori americani i-au cerut cu insistenţă preşedintelui Donald Trump să revină asupra deciziei de retragere a forţelor americane din Siria, relatează joi dpa. Senatori printre care republicanii Lindsey Graham şi Marco Rubio au semnat o scrisoare către preşedintele SUA în care îşi exprimă îngrijorarea că retragerea din ţara devastată de război în acest moment ar fi "prematură şi o greşeală costisitoare".

"Dacă veţi decide să mergeţi mai departe cu decizia dvs de a retrage trupele din Siria, orice rămăşiţe ale Statului Islamic din Siria vor căpăta curaj în regiune", se menţionează în scrisoare.

Senatorii adaugă că decizia ar putea să încurajeze şi "dictatura brutală a lui Bashar al Assad", preşedintele Siriei, şi să întărească poziţia "adversarilor" SUA, Iran şi Rusia.

"Administraţia dumneavoastră nu trebuie să repete aceleaşi greşeli pe care precedenta administraţie le-a făcut şi să cedeze în faţa acestor actori negativi", se mai menţionează în scrisoare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Putin a admirat ”trofeele de război” capturate în Siria. Ce era ascuns într-o jucărie de pluș
Unul dintre cei mai temuţi călăi ai ISIS a fost ucis. Câţi ostatici decapitase
Kurzii din Siria suspendă operaţiunile împotriva ISIS. Motivul invocat
VIDEO PROTVPLUS.RO