Trafic infernal la punctele de trecere a frontierelor. Oamenii au așteptat și 10 ore

20-12-2020 07:54


Numărul mare de oameni care pleacă de Sărbători din vestul Europei pentru a ajunge acasă, în țările din Balcani, a dus la aglomerarea punctelor de trecere a frontierelor.

La granița dintre Slovenia și Croația, cozile de autoturisme și camioane s-au întins pe kilometri întregi, iar timpul de așteptare a fost chiar și de zece ore.

Imaginile au fost filmate la granița dintre Slovenia și Croația. Acolo s-au format cozi uriașe de mașini și mii de oameni au așteptat ore în șir pentru a fi verificați de polițiștii de frontieră.

Bărbat: „Așteptăm aici de nouă ore și suntem la doar câțiva kilometri de benzinărie. Aici nu există o toaletă, nu poți cumpăra nimic de mâncat, nimic de băut. Avem cu noi un copil și sunt mulți alți oameni care călătoresc cu copii. Polițiștilor de la frontieră nu le pasă. Este rușinos, este o catastrofă. Și facem parte din UE? Scrie chiar aici pe indicator: Croația - UE și totuși nu pot organiza o trecere a frontierei așa cum ar trebui."

Bărbat: „Așteptăm de 10 ore. Nu este normal. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată. Călătoresc pe acest drum de 30 de ani și nu am mai văzut așa ceva. 10 ore! Chiar nu știu ce fac exact autoritățile aici la granița cu Croația."

Mulți dintre călători sunt din țări precum Turcia, Serbia, Macedonia, Kosovo și Bosnia. Lucrează și locuiesc în vestul Europei, iar în perioada sărbătorilor de iarnă obișnuiesc să-și viziteze familiie. Dar acum drumul le dă mari bătăi de cap.

Femeie: „Am așteptat să intrăm în Slovenia, prin tunelul Karawanke, timp de aproximativ două ore. Apoi aici, la intrarea în Croația așteptăm de aproximativ nouă ore."

Unele state europene, cu mari comunități de muncitori în afara granițelor, au impus teste pentru COVID-19 și măsuri de autoizolare la intrarea în tară. Autoritățile speră ca astfel să-i descurajeze pe oameni să călătorească.

Femeie: „Tatăl meu mă așteaptă. Mă duc special să-l văd, pentru că are 78 de ani. Când voi ajunge într-un final acasă, va trebui să mă autoizolez. Nimeni nu poate intra în țară fără a semna documentele de carantinare."

Țările din Balcani raportează zilnic mii de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și multe spitale din regiune sunt sufocate de numărul mare de pacienți.


VIDEO PROTVPLUS.RO