Toți membrii grupului care a organizat atacul terorist din Barcelona sunt morți sau arestați

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 13:21
Categorie: Internaţional

Toţi membrii celulei care au organizat atacul terorist de la Barcelona sunt fie morţi, fie arestaţi. Anunţul a fost făcut luni seară de autorităţile catalane, care au confirmat uciderea unui marocan de 22 de ani.

El este considerat a fi cel care a condus furgoneta care a lovit peste 100 de oameni pe La Rambla. Mort este şi imamul despre care se crede că a condus celula teroristă.

La patru zile după ce a semănat teroare, şoferul dubei care a intrat în plin în mulţimea de pe La Rambla a fost lichidat.

Marocanul de 22 de ani pe nume Younes Abouyaaqoub a fost încolţit lângă o benzinărie din Subirats, un sat aflat la 50 de kilometri vest de Barcelona. Prezenţa lui fusese semnalată de poliţia locală, dar şi de un civil care l-a recunoscut după fotografiile apărute în presă.

Josep Lluis Trapero, şeful poliţiei catalane: "S-au apropiat de el să-i ceară actele şi, în acel moment, individul şi-a desfăcut cămaşa sau geaca şi sub ea avea ceea ce părea o centură de explozibil. În acel moment, forţele de poliţie şi-au folosit armele şi l-au împuşcat mortal."

Geniştii au stabilit apoi că vesta cu explozibil era falsă, iar poliţiştii s-au putut apropia de cadavru şi confirma oficial că este vorba de Younes Abouyaaqoub.

Carles Puigdemont, preşedintele regional al Cataloniei: "Cu puţin înainte de ora 17, poliţia catalană l-a împuşcat mortal pe Younes Abouyaaqoub, şoferul furgonetei şi autorul direct al atacului de joi de la Barcelona."

Poliţia a confirmat de asemenea, că printre cei trei morţi în explozia casei din Alcanar se află şi imamul care ar fi responsabil de imobilizarea tinerilor şi care ar fi avut legături cu autorii atentatelor de la Madrid din 2004 şi al celor de la Bruxelles de anul trecut.

Josep Lluis Trapero, şeful poliţiei catalane: "Cei 12 oameni implicaţi îi includ pe cei patru care se află în custodia autorităţilor judiciare şi pe aceia care au fost ucişi fie în explozia de la Alcanar, fie în timpul operaţiunilor poliţiei."

Veştile au fost primite cu uşurare de către localnici şi turişti: "Mă simt foarte uşurată, pentru că până acum mă tot gândeam că mai e unul liber. E foarte bine că l-au prins."

Semn al nervozităţii care domneşte încă în Barcelona, o bucată din La Rambla a fost evacuată luni, din cauza unui rucsac uitat într-un autobuz. Alerta a fost ridicată după ce s-a dovedit că nu presupunea niciun pericol.

Pe de altă parte, musulmanii de la Barcelona au ieşit în stradă ca să se delimiteze de atacatori. "Nu sunt musulmani, sunt criminali", au scandat ei.

Șoferul dubei care a intrat în mulțime în Barcelona, împușcat mortal de poliție
Șoferul dubei care a intrat în mulțime în Barcelona, împușcat mortal de poliție
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mohammed bin Salman in Pakistan
Cadou controversat pentru Mohammed bin Salman. Cine i-a oferit o mitralieră placată cu aur
Fiica ambasadorului nord-coreean care a cerut azil în Occident, răpită la ordinul lui Kim
Câștig fabulos la loto pentru 7 frați. Cum au păzit biletul câștigător
Schior salvat dintr-o avalanșă după doar 75 de secunde: „L-am lovit cu lopata în cască”
NATO consideră că ameninţările președintelui Vladimir Putin sunt "inacceptabile"
Țara din Europa în care ar putea ajunge mireasa ISIS respinsă de autoritățile din UK
civili ISIS, siria
Sute de civili, majoritatea femei și copii, evacuați din ultima enclavă ISIS din Siria
Karl Lagerfeld şi-a dorit ca trupul lui să fie incinerat. Dorinţa bizară legată de cenuşa sa
Primul mamifer dispărut din cauza schimbărilor climatice
Putin le promite ruşilor o îmbunătăţire a situaţiei lor "începând din acest an"
Premieră mondială. Țara unde șoferii pot avea plăcuţe de înmatriculare cu emoji
O "mireasă ISIS" povestește cum și-a petrecut noaptea nunții într-o cameră de tortură