Tensiunile cresc în R. Moldova. Îmbrânceli între un ministru și un fost șef de poliție


Ultimul update: Joi 13 Iunie 2019 07:05
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2019 18:57
Categorie: Stiri externe

Situaţia rămâne în continuare tensionată miercuri în Republica Moldova.

Maia Sandu l-a somat pe şeful Inspectoratului General de Poliţie (IPG), Alexandru Pânzari, care se supune guvernului Filip, să nu îndeplinească ordine ilegale şi să nu participe la uzurparea puterii în stat, după altercaţia pe care acesta a avut-o cu noul ministru de interne al guvernului Sandu, Andrei Năstase, relatează Radio Chişinău.

VEZI AICI VIDEO CU ÎMBRÂNCELILE DINTRE CEI DOI

"Fiecare acţiune ilegală în aceste zile înseamnă ani grei de puşcărie pentru complicitate sau chiar participare la uzurparea puterii în stat', a declarat Maia Sandu, dând citire mai multor prevederi ale Codului penal în acest sens.

Totodată, ea s-a adresat tuturor funcţionarilor publici să nu îndeplinească ordine ilegale. Maia Sandu a mai declarat că în prezent sunt depuse toate eforturile pentru a debloca criza politică, dar nu a exclus ca noul guvern să cheme lumea în strada dacă PDM nu va ceda benevol guvernarea.

Maia Sandu a făcut aceste declaraţii după un incident produs în aceasta dimineaţă între ministrul de interne al guvernului sau, Andrei Năstase, şi Alexandru Pânzari la o direcţie a Institutul Naţional de Investigaţii, unde mai mulţi angajaţi care şi-au exprimat marţi sprijinul pentru noul guvern au fost suspendaţi din funcţie. Andrei Năstase nu a fost lăsat să intre în instituţie de către Pânzari. La un moment dat, între cei doi au avut loc îmbrânceli. "Nu intervin mai mult din simplu motiv că se urmăreşte escaladarea situaţiei, inclusiv reţinerea mea şi a dlui Gheorghe Bălan', a afirmat Andrei Năstase.

Alexandru Pânzari, care a fost demis din funcţie de guvernul Sandu, a declarat că a fost demarată o anchetă de serviciu şi au fost suspendaţi din funcţie şase colaboratori ai Direcţiei nr. 6 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Marţi seara, ministrul de externe din guvernul Sandu, Nicolae Popescu, a transmis un mesaj pentru ministrul de externe în guvernul Filip, Tudor Ulianovschi, spunând că aşteaptă cu nerăbdare momentul când va primi dosarele de la acesta, pentru a se asigura că politica externă a Republicii Moldova se ghidează "în primul rând după interesele ţării şi ale cetăţenilor, nu după interesele unui partid sau altul'.

Totodată, Nicolae Popescu s-a arătat indignat de situaţia creată în preajma instituţiilor de stat, inclusiv în faţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. "Este sub demnitatea Moldovei, sub demnitatea diplomaţilor să creeze aceasta situaţie de inconfort şi incapacitate de a îndeplini funcţia", a subliniat Popescu.

La rândul său, potrivit Deschide.md, Pavel Filip a declarat la postul public de televiziune că puterea "trebuie transmisă unui guvern legitim". "Nimeni nu se ţine de funcţii. Cu toţii suntem gata să părăsim fotoliile, dar puterea trebuie transmisă unui guvern legitim", a spus Filip, care este şi prim-vicepreşedinte al PDM.

Filip a arătat că, potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, şi parlamentul, şi guvernul votat de acesta nu sunt structuri legitime, ceea ce a generat, în opinia sa, blocajul politic actual.

Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101 - au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la a cărui conducere a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Iohannis le-a transmis o scrisoare liderilor europeni cu privire la Republica Moldova
Iohannis le-a transmis o scrisoare liderilor europeni cu privire la Republica Moldova
VIDEO PROTVPLUS.RO
Japonia, afectată de un cutremur puternic. Sunt cel puțin 26 de răniți
Bilanțul cutremurului puternic din Japonia. Sunt cel puțin 26 de răniți. GALERIE FOTO
Descoperirea făcută de agenţi în maşina unui tânăr. Poliţistul a fost târât cu maşina
A murit cea mai bătrână femeie din Europa. Câţi ani avea şi cine este ea
Pedepsele primite de 2 neonaziști. Unul l-a numit ”trădător de rasă” pe Prințul Harry
Decizia autorităților din Berlin după ce oamenii au ieșit în stradă să ceară scăderea chiriilor
Violată și ucisă cu o bucată de beton de colegii de clasă. Gestul părinților la aflarea verdictului
Militar mort în timpul unui exercițiu NATO în Bulgaria
Militar mort în timpul unui exercițiu NATO în Bulgaria. Alți 3 militari sunt răniți
Momentul în care Angela Merkel tremură incontrolabil. Ce a pățit cancelarul german
Imagini din timpul cutremurului de 6,7 din Japonia. Oamenii au ieșit panicați în stradă
Teroare în avion. Turbulențele au aruncat o stewardesă în plafonul aeronavei
S-a îndrăgostit la 13 ani de cel mai bun prieten. Ce i-a făcut însă tânărul şi amicul lui e îngrozitor
Criza din Moldova, declarată "puci". Curtea Constituţională şi Parchetul, anchetate