"Teama asupra Craciunului". Franta este in alerta maxima din cauza ultimelor 3 atacuri legate de islamismul radical

Ultima actualizare: 27-12-2014 07:39
Alerta in Franta

Autoritatile franceze sunt in alerta maxima dupa trei atacuri, in trei zile, dintre care unul legat in mod cert de islamismul radical. INcidentele s-au soldat cu 25 de raniti si un mort.

In ajun de Craciun, guvernul a intarit masurile de securitate si a anuntat efective suplimentare de sute de militari, pentru patrulele din zonele aglomerate ale oraselor.

"Niciodata n-am cunoscut un pericol atat de mare in materie de terorism". Premierul francez Manuel Valls rostea aceste cuvinte luni, cu cateva ore inainte ca o camioneta sa fie proiectata direct asupra multimii, la targul de Craciun de la Nantes. Unul dintre cei zece raniti s-a stins la spital.

Brigitte Lamy, procuror: "Am deschis o ancheta pentru crima si tentativa de crima. Intr-adevar, un tanar de 25 de ani a murit"

Duminica, in alta parte a Frantei, la Dijon, un alt sofer a facut exact acelasi lucru: a intrat cu masina, deliberat, intr-un grup de pietoni, ranind 13 persoane. Ambii soferi, care au supravietuit si se afla acum in arest, au un lung istoric de tulburari mentale, spun autoritatile, care, in cazurile lor, n-au gasit nicio legatura cu terorismul. In schimb, ancheta urmeaza pista "islamismului radical" in privinta atacului de sambata. Atunci, un individ a fost impuscat mortal dupa ce lovise cu cutitul cativa politisti, intr--o sectie de politie din centrul tarii.

Premierul Manuel Valls a dat asigurari ca cele trei atacuri nu sunt legate intre ele. Presedintele Hollande a cerut, repetat, populatiei "sa nu cedeze panicii" si "sa-si pastreze sangele rece". Totusi, nelinistea isi face loc printre francezi, determinad cotidianul popular Le Parisien sa titreze: "Teama asupra Craciunului".

Preventiv, guvernul a anuntat sporirea masurilor de securitate

Manuel Valls, premierul Frantei: "Patrulele politiei si jandarmeriei vor fi desfasurate in zonele aglomerate. Efectivele vor creste in aceasta perioada (de sarbatori) cu 200 pana la 300 de militari".

In total, fortele de securitate numara cel putin 1000 de oameni inarmati, jumatate dintre acestia fiind desfasurati in regiunea pariziana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO