Tara in care nu ai nevoie nici de bani cash, nici de card. Cum platesc localnicii pentru orice vor sa-si cumpere


Ultimul update: Marti 12 Aprilie 2016 07:01
Data publicarii: Sambata 09 Aprilie 2016 08:15
Categorie: Stiri externe

Te poti descurca o zi fara portofel - adica fara bani sau card - in Beijing? Raspunsul este: "desigur, fara probleme!", dupa cum a aflat un reporter al postului CNN.

In capitala Chinei poti cumpara aproape orice, cu ajutorul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil. Ai posibilitatea sa platesti chiar si micul dejun, la una dintre dughenele care vand mancare pe marginea strazii.

In capitala Chinei, pana si cele mai modeste localuri ofera posibilitatea platii cu ajutorul telefonului mobil.

Will Ripley, corespondent CNN: "Doar ce am comandat micul dejun preferat al chinezilor. Astazi nu am portofelul la mine. Spre norocul meu insa, aici, nici nu am nevoie de el."

Clientul nu trebuie decat sa isi instaleze pe telefon una dintre numeroasele aplicatii folosite pentru a achita produse sau servicii.

Will Ripley, corespondent CNN: "Scanez acest cod QR. Plata este procesata. Gata!"

Aplicatia este utila si atunci cand trebuie sa achiti facturile pentru utilitati sau calatoria cu taxiul. Cifrele arata ca, in China, plata cu telefonul mobil este mai raspandita decat cea cu cardul, chiar mai mult decat in Statele Unite sau Japonia.

Gu Yu, creatorul unei aplicatii: "Chinezii au sarit peste etapa platii cu cardul si au trecut direct la plata cu telefonul mobil."

Comoditatea are insa si un pret.

Will Ripley, corespondent CNN: "Te ingrijoreaza faptul ca autoritatile pot monitoriza, pe aceasta cale, felul in care iti folosesti veniturile?"

Gu Yu, creatorul unei aplicatii: "Cred ca cetatenii obisnuiti nu isi fac griji in aceasta privinta."

O dovada este si faptul ca plata cu telefonul mobil a depasit granita marilor orase si este folosita in prezent de sute de milioane de chinezi din toata tara. Acum, marea grija este sa nu ramana cumva fara baterie la telefon.

"-Faptul ca mi-am uitat portofelul acasa nu mai este o scuza acum. Nicidecum.
-Dar ce faci daca ti se termina bateria la telefon?
-Acum, asta este cu adevarat problema."

VIDEO PROTVPLUS.RO