Țara în care 57.000 de șoferi suferă de demență. Situația riscantă creată de o pensionară

șoferiță Japonia

Un video devenit viral, cu o bătrână care conduce cu viteză de-a lungul unui trotuar, scoate la lumină o problemă extrem de gravă în Japonia: creșterea numărului de accidente provocate de șoferi în vârstă.

Potrivit unor rapoarte oficiale citate de The Guardian, 57.000 de șoferi cu permise valabile au o formă de demență.

Clipul care a readus în discuție problema a fost vizionat de 7 milioane de ori după ce a fost postat pe Twitter, marți. Filmarea o arată pe femeia respectivă în timp ce conduce o mașină de culoare argintie de-a lungul unui trotuar, în orașul Nobeoka, din prefectura Miyazaki, sud-vestul Japoniei.

Doi bărbați aflați într-o mașină care circulă paralel cu cea a bătrânei, dintre care unul a filmat scena, își exprimă inițial îngrijorarea, dar apoi încep să râdă, după ce și-au dat seama că femeia nu conștientizează situația în care se află și nici pericolul pe care îl reprezintă pentru eventualii pietoni.

În timp ce mulți comentatori online au văzut partea amuzantă a filmării, alții i-au criticat pe bărbații care au filmat, pentru că nu au încercat să intervină și să o avertizeze pe șoferița care conducea cu aproximativ 40 km/ oră, având în dreapta o persoană, de asemenea, în vârstă.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Mulți comentatori au făcut referire la o campanie prin care poliția încearcă să-i convingă pe șoferii vârstnici să renunțe la permise, pe fondul creșterii numărului de accidente care implică autovehicule conduse de bătrâni, inclusiv mulți care prezintă simptomele demenței.

Șoferii implicați în aceste accidente confundă accelerația cu frâna sau greșesc sensurile de mers.

Conform unui raport al poliției publicat în 2018, aproximativ 57.000 de șoferi japonezi în vârstă de 75 ani și peste au prezentat semne de demență atunci când și-au reînnoit permisele de conducere. În conformitate cu o modificare a legislației privind siguranța rutieră introdusă în 2017, șoferii suspectați de această afecțiune sunt obligați să meargă la medic.

Deși numărul de decese din trafic în Japonia a scăzut anul trecut, poliția este îngrijorată de faptul că numărul accidentelor - unele fatale - care implică șoferii mai în vârstă este în creștere. Autoritățile spun că au de-a face cu un fenomen în creștere, pentru că populația țării îmbătrânește.

Potrivit Ministerului Sănătății, mai mult de 4,6 milioane de japonezi trăiesc cu o formă de demență. În 2017, 253.937 de șoferi vârstnici au renunțat voluntar la permisele de conducere, potrivit revistei Japan Times.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Un tânăr a murit după ce a intrat cu maşina într-o casă.
Un tânăr a murit după ce a intrat cu maşina într-o casă. "Am crezut că e un hoţ"

Tragedie petrecută de Crăciun în judeţul Maramureş. Un tânăr în vârstă de 19 ani a murit, joi dimineaţă, după ce maşina pe care o conducea a ajuns într-o casă.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.