Țara europeană în care doar lucrătorii esențiali mai pot folosi transportul în comun

Dată publicare: 06-04-2021 18:53
Dată actualizare: 06-04-2021 20:02


Bilanțul deceselor asociate pandemiei de coronavirus a depășit pragul de 3 milioane, în condițiile în care un nou val de infectări pune în dificultate majoritatea țărilor care fac eforturi pentru a accelera vaccinarea.

Al treilea milion de victime a fost înregistrat în ultimele trei luni. În prezent, Brazilia raportează un sfert dintre decesele din toată lumea. Experții pun noul val pe seama noilor tulpini, dar și a faptului că oamenii nu mai respectă cu strictețe măsurile de protecție.

Franţa ramâne ţara europeană cu cea mai mare rată de infectare. Medicii se tem că va fi depășit recordul din aprilie 2020, când erau 7 mii de pacienți la terapie intensivă.

Olivier Veran: „Dacă în această săptămână vom atinge un vârf al infectărilor, asta înseamnă că peste două, trei săptămâni vom atinge un vârf al pacienților internaţi în unitățile de terapie intensivă. Va fi un număr foarte mare ţinând cont că în prezent la terapie intensivă sunt internate peste 5.000 de persoane.”

Doar angajații esențiali mai pot folosi transportul public în Ucraina

 

Pe de altă parte, Ucraina este într-o situație critică, după ce sâmbăta a raportat 20.340 de cazuri noi și un record de 421 de decese. Autoritățile au înăsprit restricțiile, iar faptul ca, de luni, transportul public poate fi folosit doar de angajații din sectoarele esențiale a paralizat Kievul.

Cifre în creștere în toate statele americane

 

Pentru a patra săptămână la rand, statele americane raportează cifre în creștere, în medie cu 16%.

Dr. Celine Gounder, epidemiolog: „Ce am învățat în ultimul an este că SUA sunt cu 3-4 săptămâni în urma Europei ca evoluție a pandemiei.”

Dr. Scott Gottlieb: „Observăm focare de infecție în toată țara, mai ales printre tinerii încă nevaccinati ori printre elevi.”

Dr. Rochelle Walensky, CDC Director: „Multe focare apar printre tineri, legate de sporturi de echipa și alte activități extra-curiculare.”

Numai în statul Minnesota, 740 de școli au raportat cazuri de infectare cu tulpina britanică printre elevi.

Andy Slavitt, White House COVID Coordinator: „Cel mai rău lucru pe care l-am putea face este să confundăm progresele cu victoria definitivă.”

Marea Britanie va ridica din restricții în data de 12 aprilie

 

Între timp, Marea Britanie se pregătește ca, din 12 aprilie, să treacă la a doua fază a planului de revenire la normalitate.

Boris Johnson: „Redeschidem magazinele, sălile de sport, grădinile zoologice, camping-urile de vacanță, frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare, precum şi terasele sau alte destinații în aer liber din industria ospitalităţii. Ţin să precizez că luni, 12 aprilie, eu însumi voi merge la o terasă şi, precaut, voi bea o halbă cu bere."

De vineri, fiecare britanic va avea acces gratuit la două teste Covid, săptămânal.

Boris Johnson: „Vă rog, folosiţi testele puse la dispoziţie de NHS (n.r sistemul public de sănătate), chiar dacă nu vă simţiţi rău. Pentru că 1 din 3 oameni cu acest virus nu are simptome."

În același timp, va fi lansat, experimental, un așa-numit pașaport de vaccinare COVID, la 9 evenimente majore cu spectatori, în cluburi de noapte și la finala Cupei Angliei. Condiționarea revenirii la normalitate de vaccinare nu le prea surâde însă britanicilor.

Ungaria va ridica restricțiile când va fi vaccinată 25% din populație

 

Și Ungaria, una dintre țările cel mai grav afectate de al treilea val al pandemiei, plănuiește să înceapă ridicarea restricțiilor, odată ce va fi vaccinată 25% din populație.

Aflat în an electoral, premierul Viktor Orbán a promis că va reduce carantina pe timp de noapte de la ora 20:00 la 22:00 și va permite ca magazinele să rămână deschise până la 21:30. Însă hotelurile, restaurantele și școlile rămân închise.

 

Tags: europa, covid-19,


VIDEO PROTVPLUS.RO