Sute de infractori au fost arestați după ce au comunicat printr-o aplicație criptată fără să știe că e controlată de FBI

×
Codul embed a fost copiat

Peste 800 de persoane au fost arestate într-o acţiune gigantică a poliţiei internaţionale împotriva criminalităţii organizate, posibilă graţie decriptării comunicaţiilor codificate între infractori, a indicat marţi agenţia Europol.

„Aceste informaţii au dus în cursul săptămânii trecute la sute de operaţiuni poliţieneşti în lume, din Noua Zeelandă în Australia trecând prin Europa şi SUA, cu rezultate impresionante”, a declarat Jean-Philippe Lecouffe, director adjunct al Europol.

El a menţionat că au fost efectuate percheziţii în peste 700 de locuri, fiind capturate 8 tone de cocaină.

Ţările implicate în operaţiunea coordonată a poliţiei includ Australia, Austria, Suedia, Danemarca, Estonia, Lituania, Norvegia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Germania şi SUA, a adăugat Lecouffe.

În aceeaşi conferinţă de presă, Calvin Shivers, director adjunct al Biroului Federal de Investigaţii american (FBI), a indicat că operaţiunea de amploare a poliţiei internaţionale a permis salvarea a cel puţin 100 de vieţi.

Citește și
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

''În ultimele 18 luni, FBI le-a furnizat organizaţiilor infracţionale cel puţin 300 de aparate telefonice criptate, în peste 100 de ţări, ceea ce ne-a permis să le supraveghem comunicaţiile'', a explicat Calvin Shivers.

''Peste 100 de ameninţări cu moartea au fost dejucate'', a adăugat reprezentantul FBI.

Alte detalii au fost oferite de către reprezentanţi ai Suediei şi Ţărilor de Jos. Ei nu au precizat numărul exact de arestări operate în fiecare ţară, dar o oficialitate suedeză a spus că 70 dintre ele au avut loc în Suedia. Alte 49 de persoane au fost arestate în Ţările de Jos, potrivit unui reprezentant al poliţiei olandeze.

La rândul său, Parchetul din Frankfurt a anunţat marţi că poliţia germană a arestat cel puţin 70 de persoane şi a percheziţionat 150 de locuri din Germania, în cadrul aceleiaşi operaţiuni a poliţiei la nivel global.

Raidurile poliţiei s-au concentrat în landul Hessa, din vestul ţării. Au fost capturate 20 de arme, cel puţin 30 de automobile de lux şi aproximativ 250.000 de euro cash, precum şi echipament IT utilizat de infractori. La percheziţiile din Germania au participat aproape 1.500 de poliţişti.

250 de arestări în Suedia şi Finlanda în cadrul vastei operaţiuni la nivel internaţional împotriva criminalităţii organizate

 

 

 

Aproximativ 250 de persoane au fost arestate în Suedia şi Finlanda în cadrul vastei operaţiuni la nivel internaţional împotriva criminalităţii organizate, anunţată marţi de Europol, un bilanţ care plasează cele două ţări nordice printre principalele implicate, după Australia, transmite AFP.

„Ieri (luni, n. red.) dimineaţă, poliţia suedeză a întreprins unul din cele mai mari raiduri ale sale într-o operaţiune condusă de divizia de informaţii împotriva criminalităţii violente şi a reţelelor de trafic de droguri”, a comunicat Linda Staaf, şefa acestei divizii din cadrul poliţiei suedeze.

În total, 150 de persoane au fost arestate în Suedia, dintre care 70 luni, iar cinci cetăţeni suedezi au fost reţinuţi în Spania, a precizat ea într-o conferinţă de presă organizată de Europol la Haga.

„Mulţi dintre ei au roluri importante şi o mare influenţă pe piaţa drogurilor. Sunt cei care organizează violenţă şi omoruri, prin arme de foc sau explozii, chiar în mijlocul societăţii suedeze”, a adăugat Linda Staaf, potrivit căreia operaţiunea poliţiei a permis să fie evitate „în jur de zece” omoruri.

Suedia încearcă de mai mulţi ani să contracareze explozia bandelor criminale, care s-a tradus mai ales printr-un număr ridicat de schimburi de focuri mortale şi de reglări de conturi într-o ţară de obicei mai degrabă liniştită.

Potrivit ministrului de interne Mikael Damberg, operaţiunea demonstrează că poliţia suedeză este 'într-o mare ofensivă'.

Numărul ridicat de arestări „arată, în acelaşi timp, că avem mari probleme cu bandele în Suedia, dar şi că poliţia suedeză s-a aflat în centrul acestei operaţiuni”, a declarat el pentru agenţia suedeză TT.

La rândul său, poliţia finlandeză a anunţat că a procedat la „aproape 100 de arestări” şi la confiscarea a 500 kg de droguri, dar şi la confiscări de arme şi bani cash.

Totodată, un atelier clandestin care folosea „imprimante 3D pentru a produce componente de arme de foc” a fost destructurat la Tampere, în sudul Finlandei.

Într-o altă ţară nordică, Norvegia, au fost operate nouă arestări.

În total, la nivel internaţional au fost arestate peste 800 de persoane în cadrul acestei operaţiuni de mare amploare împotriva criminalităţii organizate, după decriptarea unor comunicaţii codificate între infractori care folosiseră, fără să ştie, telefoane 'AN0M' distribuite de FBI.

Poliţiile din numeroase ţări, printre care şi Suedia, beneficiaseră deja în mare măsură de infiltrarea în iunie 2020 a reţelei Encrochat, şi ea foarte utilizată de infractori, ceea ce a permis un val de arestări

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Sute de arestări în întreaga lume, în cadrul mai multor grupări de crimă organizată
Sute de arestări în întreaga lume, în cadrul mai multor grupări de crimă organizată

Sute de arestări au fost făcute în întreaga lume, în cursul unei operaţiuni împotriva criminalităţii organizate, pentru monitorizarea şi capturarea membrilor reţelelor fiind folosită o aplicaţie criptată a FBI, ANoM, relatează BBC.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.