Susținătorii lui Trump se simt trădați: „Îmi vine să vomit”. Ultimele teorii ale conspiraţiei

Ultima actualizare: 09-01-2021 12:17
Manifestanti
Profimedia

Discursul lui Donald Trump în care s-a angajat la o tranziţie ordonată de putere după asaltul asupra Capitoliului a provocat mânia unora dintre cei mai fanatici susținători ai săi și au dus la noi teorii ale conspirației, scrie The Guardian.

Pe platformele de chat precum Parler și 4chan, susținătorii de extremă dreaptă ai lui Trump s-au plâns că au fost trădați.

După o zi de haos care a zguduit America, preşedintele în exerciţiu Donald Trump, a lansat joi un apel - rar - la "reconciliere", condamnând un "atac odios" asupra Capitoliului. Aceste comentarii reflectă îngrijorarea lui Trump cu privire la posibile probleme legale și politice, scrie sursa citată.

Într-o înregistrare video ce marchează o schimbare clară de ton, preşedintele republican s-a declarat "scandalizat de violenţa" creată de câteva sute de susţinători ai săi care au invadat miercuri sediul Congresului.

"Tocmai am trăit alegeri intense şi emoţiile sunt puternice", dar "trebuie să ne calmăm" a adăugat el, deşi în ultimele două luni Donald Trump a aţâţat spiritele inflamate, susţinând teorii ale conspiraţiei.

Declarațiile lui Donald Trump au provocat o revărsare de furie în rândul celor mai fanatici susținători ai săi. „O lovitură în stomac”, a spus unul dintre ei. „O înjunghiere în spate”, a spus un altul. „Îmi vine să vomit”, a transmis altul.

O captură de ecran distribuită intens pe platformele de socializare rezumă cel mai bine sentimentul "Trumpiștilor", după declarațiile președintelui în exercițiu: „El spune că lucrurile o vor lua razna şi când lucrurile o iau razna, el le numeşte un atac mizerabil şi le arată degetul mijlociu susţinătorilor cărora le-a spus să fie acolo”.

Dacă unii s-au simțit trădați de comentariile lui Trump, alții văd aici o conspirație. Pe platformele 4chan și Parler, unde se regăsesc cei mai mulți membri QAnon, înregistrarea cu Trump este văzută drept un "deep fake" făcut de dușmanii lui Trump, sau ca un mesaj secrete care indică faptul că că Trump era încă pe drumul cel bun pentru a îndeplini profețiile QAnon.

„FALS fals fals! El a fost blocat pe Twitter, nu a putut intra în cont, nu poate intra în cont, ese blocat pentru totdeauna”, a scris un susţinător cu pseudonimul Magafree.

„Are un plan aici. Preşedintele Trump n-ar da înapoi aşa uşor. Trebuie să rămânem puternici, să veghem şi să ne rugăm. Ceva măreţ vine şi Dumnezeu va veghea”, a scris un altul.

Pe de altă parte, siteuri pro-Trump precum Breibart sau Daily Caller au schimbat macazul și s-au aliniat opiniei generale a partidului Republican - care îl învinuiește pe Trump nu numai pentru asaltul asupra Capitolului, cât şi pentru pierderea Casei Albe, a Camerei Reprezentanţilor şi, recent, a Senatului în faţa democraţilor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO