CRIZA IN EGIPT: Fortele speciale au evacuat protestatarii islamisti baricadati in moscheea din Cairo

Ultima actualizare: 20-08-2013 06:49

Serviciile de securitate egiptene au reusit evacuarea Moscheii Al-Fateh din Cairo, unde se adapostisera sute de simpatizanti ai fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, relateaza BBC News online.

Toti protestatarii au fost scosi din locasul de cult, iar multi au fost retinuti.

Confruntari au avut loc, sambata, intre simpatizanti ai fostului presedinte islamist si fortele de ordine, in Moscheea Al-Fateh din Cairo, situata in Piata Ramses.

Fortele de ordine inconjurasera locasul de cult de vineri seara, dupa ce mii de protestatari se adapostisera in interior. Sambata dimineata, agenti ai serviciilor de securitate au patruns pasnic in moschee, iar sute de protestatari incepusera sa iasa, fara violente. insa, la un moment dat, au inceput sa se auda focuri de arma si izbucnisera confruntari intre manifestantii islamisti si fortele de ordine.

Armata a comunicat ca mai multi lunetisti au deschis focul din minaret, turnul moscheii.

Autoritatile egiptene au retinut peste 1.000 de sustinatori ai miscarii islamiste Fratii Musulmani in cursul violentelor de vineri, soldate cu cel putin 173 de morti, a anuntat Ministerul egiptean de Interne. Printre persoanele ucise figureaza 57 de agenti ai fortelor de ordine.

Mii de simpatizanti ai miscarii islamiste Fratii Musulmani au iesit pe strazi, vineri, pentru a denunta "lovitura de stat militara" din 3 iulie, soldata cu inlaturarea de la putere si arestarea presedintelui Mohamed Morsi.

Peste 800 de oameni au murit in confruntarile din ultimele zile. Miscarea Fratii Musulmani a lansat un nou apel pentru continuarea in fiecare zi a protestelor fata de "lovitura de stat militara" din 3 iulie.

Criza din Egipt se adanceste cu fiecare ore ce trece, iar Ministerul roman de Externe le recomanda turistilor sa-si reprogrameze vacantele la Marea Rosie. In plus, oficialii romani ii sfatuiesc pe operatorii de turism sa dea dovada de profesionalism si sa nu riste viata oamenilor. Romanilor aflati deja acolo, Ministerul Roman de Externe le reaminteste ca, timp de 30 de zile, in 14 guvernorate este instituita starea de urgenta.

O recomandare ii vizeaza si pe turistii romani aflati in statiunile Hurgada si Sharm el Sheich carora li se transmite sa nu paraseasca zona hotelurilor si sa renunte la excursiile ce presupun deplasarea in afara lor. Oricum, siturile arheologice si muzeele sunt inchise pe o perioada nedeterminata.

Cetatenii romani aflati in Egipt sunt de asemenea rugati sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Cairo pentru a-si anunta prezentza in regiune pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Nicicand n-a fost mai profunda ca-n ultimele zile fractura dintre cele doua tabere: partizanii presedintelui islamist Mohhamed Morsi, inlaturat de armata pe 3 iulie, si sustinatorii noului regim, al carui lider este atotputernicul sef al armatei, generalul Al Sissi.

Aceste divizari se reflecta si-n reactiile externe. Daca Turcia si-a rechemat ambasadorul de la Cairo, in schimb Arabia Saudita si Iordania afirma ca sustin puterea egipteana in fata terorismului.

Barack Obama s-a intrerupt vineri concediul pentru a indemna la calm, insa deocamdata n-a anuntat sistarea ajutorului militar anual in valoare de 1 miliard si jumatate.

Cronologia evenimentelor, sambata, 17 august 2013:

UPDATE ORA 16:30 Fortele de ordine inconjurasera locasul de cult de vineri seara, dupa ce mii de protestatari se adapostisera in interior. Sambata dimineata, agenti ai serviciilor de securitate au patruns pasnic in moschee, iar sute de protestatari incepusera sa iasa, fara violente.

Insa, la un moment dat, au inceput sa se auda focuri de arma si se pare ca au izbucnit confruntari intre manifestantii islamisti si fortele de ordine.

Armata a comunicat ca mai multi lunetisti au deschis focul din minaret, turnul moscheii. Autoritatile egiptene au retinut peste 1.000 de sustinatori ai miscarii islamiste Fratii Musulmani in cursul violentelor de vineri, soldate cu cel putin 173 de morti, a anuntat Ministerul egiptean de Interne.

Printre persoanele ucise figureaza 57 de agenti ai fortelor de ordine. Mii de simpatizanti ai miscarii islamiste Fratii Musulmani au iesit pe strazi, vineri, pentru a denunta "lovitura de stat militara" din 3 iulie, soldata cu inlaturarea de la putere si arestarea presedintelui Mohamed Morsi.

Peste 800 de oameni au murit in confruntarile din ultimele zile. Miscarea Fratii Musulmani a lansat un nou apel pentru continuarea in fiecare zi a protestelor fata de "lovitura de stat militara" din 3 iulie.

UPDATE ora 13:00 Mohamed Al-Zawahiri, fratele lui Ayman Al-Zawahiri, liderul retelei teroriste Al-Qaida, a fost arestat, sambata, in Egipt, sub acuzatia de sustinere a fostului presedinte Morsi, anunta surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citate de AFP.

Potrivit surselor citate, Mohamed al-Zawahiri a fost arestat la Gizeh, la periferia orasului Cairo.

Egiptul traverseaza o perioada de criza profunda care s-a accentuat pe 3 iulie, cand armata l-a inlaturat de la putere pe presedintele islamist Mohamed Morsi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO