SUA și UE presează Ucraina să negocieze pacea cu Rusia. Occidentul se teme că o criză de forțe i-a lovit pe ucraineni

volodimir zelenski
Getty

Oficiali americani şi europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, anunță NBC.

Conversaţiile au inclus linii foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe pentru a ajunge la un acord, au declarat oficialii. Unele dintre discuţii, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei reuniuni a reprezentanţilor a peste 50 de naţiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, potrivit unui oficial american de rang înalt şi unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuţiile, titrează postul NBC, citat de News.ro.

Discuţiile reprezintă o recunoaştere a dinamicii din punct de vedere militar pe teren în Ucraina şi din punct de vedere politic în SUA şi Europa, au spus oficialii.

Ele au început pe fondul îngrijorărilor oficialilor americani şi europeni cu privire la faptul că războiul a ajuns într-un impas şi cu privire la capacitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei, au spus oficialii.

Oficialii administraţiei Biden sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că Ucraina este în criză de forţe, în timp ce Rusia are o rezervă aparent nesfârşită, au spus aceştia. De asemenea, Ucraina se luptă cu recrutarea şi a înregistrat recent proteste publice cu privire la unele dintre cerinţele de recrutare pe termen nelimitat ale preşedintelui Volodimir Zelenski.

Citește și
vladimir putin
Putin susține că știe unde își vinde Ucraina armele. Regiunea în care Kievul și-ar juca rolul de „dealer”
„Am avut de ales între un hoț și un nebun”. „Am plâns. Ne va ruina”. De ce au votat argentinienii un președinte care vrea să privatizeze educația și sănătatea

Americanii, neliniștiți în privința Ucrainei

De asemenea, există o nelinişte în guvernul american cu privire la cât de puţină atenţie publică a atras războiul din Ucraina de când a început războiul dintre Israel şi Hamas în urmă cu aproape o lună, au spus oficialii. Ei se tem că această schimbare ar putea îngreuna obţinerea de ajutoare suplimentare pentru Kiev.

Unii oficiali militari americani au început să folosească, în privat, termenul "impas" pentru a descrie actuala bătălie din Ucraina, unii spunând că aceasta s-ar putea reduce la care dintre părţi poate menţine o forţă militară cel mai mult timp. Niciuna dintre părţi nu face paşi mari pe câmpul de luptă, pe care unii oficiali americani îl descriu acum ca fiind un război al centimetrilor. Oficialii au declarat, de asemenea, în privat, că Ucraina are timp probabil doar până la sfârşitul anului sau la scurt timp după aceea înainte de a începe discuţii mai urgente despre negocierile de pace. Oficialii americani au împărtăşit opiniile lor cu privire la un astfel de calendar cu aliaţii europeni.

"Orice decizie privind negocierile depinde de Ucraina", a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, într-o declaraţie. "Ne concentrăm pe continuarea susţinerii ferme a Ucrainei în timp ce îşi apără libertatea şi independenţa împotriva agresiunii ruseşti".

De asemenea, un oficial al administraţiei a precizat că SUA a participat cu Ucraina la discuţiile privind cadrul summitului său de pace, dar a declarat că Casa Albă "nu are cunoştinţă de alte discuţii cu Ucraina despre negocieri în acest moment".

Preşedintele Joe Biden s-a concentrat intens asupra forţelor militare ucrainene în curs de epuizare, potrivit a două persoane familiarizate cu acest subiect.

"Efectivele sunt în topul preocupărilor administraţiei în acest moment", a declarat una dintre ele. SUA şi aliaţii săi pot furniza Ucrainei armament, a spus această persoană, "dar dacă nu au forţe competente pentru a le folosi, nu foloseşte la mare lucru".

Biden a cerut Congresului să autorizeze fonduri suplimentare pentru Ucraina, dar, până acum, efortul nu a reuşit să progreseze din cauza rezistenţei unor republicani din Congres. Casa Albă a legat ajutorul pentru Ucraina şi Israel în cea mai recentă cerere a sa. Acest lucru are susţinere în rândul unor republicani din Congres, dar alţi parlamentari republicani au declarat că vor vota doar pentru un pachet de ajutor destinat exclusiv Israelului.

SUA nu cred că Putin va negocia cu Ucraina

Înainte de începerea războiului dintre Israel şi Hamas, oficialii Casei Albe şi-au exprimat în mod public încrederea că fondurile suplimentare pentru Ucraina vor trece de Congres înainte de sfârşitul acestui an, în timp ce, în privat, au recunoscut că sunt îngrijoraţi de cât de dificil ar putea fi acest lucru.

Biden îi asigurase pe aliaţii SUA că Congresul va aproba un ajutor suplimentar pentru Ucraina şi plănuia un discurs important pe această temă. Odată ce teroriştii Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, atenţia preşedintelui s-a mutat pe Orientul Mijlociu, iar discursul său despre Ucraina s-a transformat într-un discurs în Biroul Oval despre motivele pentru care SUA ar trebui să sprijine financiar Ucraina şi Israelul.

Administraţia Biden nu are niciun indiciu că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să negocieze cu Ucraina, au declarat doi oficiali americani. Aceştia spun că Putin încă mai crede că poate "aştepta Occidentul" sau că poate continua să lupte până când SUA şi aliaţii săi îşi pierd sprijinul intern pentru finanţarea Ucrainei sau până când lupta pentru aprovizionarea Kievului cu arme şi muniţii devine prea costisitoare, au declarat oficialii.

Administraţia Biden a cheltuit 43,9 miliarde de dolari pentru asistenţa de securitate în favoarea Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, potrivit Pentagonului.

Un oficial american spune că administraţia mai are de trimis Ucrainei aproximativ 5 miliarde de dolari înainte de a se termina banii. Nu ar mai fi rămas niciun ajutor pentru Ucraina dacă administraţia nu ar fi spus că a găsit o eroare contabilă de 6,2 miliarde de dolari în urma unor luni de supraevaluare a echipamentelor trimise la Kiev.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Ucraina are un nou comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale. Zelenski: „Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate”
Ucraina are un nou comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale. Zelenski: „Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate”

Volodimir Zelenski a anunţat, vineri seara, că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi a spus că aşteaptă „cu nerăbdare” noi rezultate de la noua conducere.

Putin susține că știe unde își vinde Ucraina armele. Regiunea în care Kievul și-ar juca rolul de „dealer”
Putin susține că știe unde își vinde Ucraina armele. Regiunea în care Kievul și-ar juca rolul de „dealer”

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a lansat acuzații grave la adresa Ucrainei, despre care a spus că vinde arme chiar și către grupări teroriste.

Captură de peste 6,3 milioane de lei la vama Isaccea. Ce au descoperit polițiștii într-un TIR care mergea în Ucraina
Captură de peste 6,3 milioane de lei la vama Isaccea. Ce au descoperit polițiștii într-un TIR care mergea în Ucraina

Mărfuri susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 6,3 milioane de lei, au fost găsite de poliţiştii de frontieră la vama Isaccea, bunurile respective aflându-se într-un autocamion şi fiind destinate unei firme din Ucraina.

Recomandări
Cum au explicat Cătălin Cherecheș și mama lui suma uriașă pe care au scos-o din țară. Noi detalii de la judecători
Cum au explicat Cătălin Cherecheș și mama lui suma uriașă pe care au scos-o din țară. Noi detalii de la judecători

Arestat în Germania, Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, condamnat la închisoare pentru corupție, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.  

Nicolae Ciucă, statistici alarmante: ”În Dunăre, în fiecare zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje”
Nicolae Ciucă, statistici alarmante: ”În Dunăre, în fiecare zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, susține că românii produc în fiecare an aproximativ 116 kilograme de ambalaje pe cap de locuitor, , din care se reciclează mai puţin de jumătate.

 

Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă
Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat de Curtea de Conturi arată că România şi-a pierdut independenţa energetică, importă considerabil mai multă energie decât trimite la export, iar preţurile cu care România cumpără energie sunt mai mari decât cele cu care o vinde.