SUA, dupa inchiderea ambasadelor: "Este una dintre cele mai precise amenintari dupa 9/11"

×
Codul embed a fost copiat

Decizia neobisnuita luata de Washington de a inchide peste 20 de reprezentante diplomatice a fost motivata de interceptarea unor mesaje ale unor inalti responsabili ai Al-Qaida, au declarat duminica responsabili si alesi americani.

Statele Unite sunt in stare de alerta, a subliniat Michael McFaul, presedinte al Comisiei pentru securitate interna a Camerei Reprezentantilor, evocand "una dintre cele mai credibile amenintari si cele mai precise pe care le-am vazut dupa 11 septembrie". Un atentat pare "iminent", a apreciat acesta pentru CBS.

"Exista un flux semnificativ ce evoca amenintari, iar la acesta reactionam", a explicat pentru ABC generalul Martin Dempsey, seful statului major american.

Amenintarile cu atentate Al-Qaida vizeaza totalitatea intereselor occidentale, a prevenit acesta, adaugand ca acestea sunt "mai specifice" ca tot ce acesta a vazut pana in prezent.

Tinta exacta nu este cunoscuta, insa "intentia este clara. Ideea este sa atace interesele occidentale, nu doar americane", a declarat acesta in cadrul emisiunii "This Week".

Citește și
ambasada sua
SUA anunta inchiderea mai multor ambasade si consulate duminica, din motive de securitate
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Statele Unite au inchis duminica cel putin 25 de ambasade si consulate din Orientul Mijlociu si Asia, masura urmata in Yemen de Franta, Germania si Marea Britanie.

"Elementele Al-Qaida sunt pregatite", a adaugat reprezentantul Dutch Ruppersberg, membru al Comisiei de informatii al Camerei. Statele Unite stiu "deoarece am primit informatii asupra faptului ca oficiali inalti ai Al-Qaida din peninsula arabica evocau un atentat major".

Peter King, de asemenea membru al Comisiei de informatii a Camerei Reprezentantilor, a subliniat la randul sau ca informatiile evoca "faptul ca acesta ar fi un atentat enorm, si anumite informatii au fost de asemenea citate".

"Credem ca aceasta se va intampla cel mai probabil in Orientul Mijlociu sau in apropierea unei ambasade, insa nu este nicio garantie", a adaugat el.

"Ceea ce am aflat (din mesajele interceptate) sunt elemente privind intentia anumitor persoane de a elabora planuri, precum cele pe care le-am vazut inainte de 11 septembrie", a adaugat pentru NBC Saxby Chambliss, membru al Comisiei senatoriale de informatii. "Insa nu stim daca este vorba de atentate sinucigase sau de masini-capcana pe care intentioneaza sa le foloseasca", a continuat el.

SUA prelungesc masura de inchidere a unor ambasade Washingtonul a anuntat duminica prelungirea pana la 10 august a masurii de inchidere a 19 ambasade si consulate din Africa si Orientul Mijlociu, ca masura de securitate in urma unor amenintari cu atentate din partea Al-Qaida, relateaza AFP.

Lista include 15 reprezentante diplomatice deja inchise duminica, precum si alte patru, a precizat Departamentul de Stat intr-un comunicat. Mai multe alte reprezentante diplomatice inchise duminica se vor redeschide luni, a adaugat sursa citata.

"Nu este vorba despre o indicatie care se refera la o serie de noi amenintari, ci mai degraba de angajamentul nostru de a fi prudenti si de a lua masurile adecvate pentru protejarea personalului nostru, inclusiv angajatii locali si vizitatorii misiunilor noastre", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Washingtonul a anuntat joi ca cel putin 25 dintre reprezentantele sale diplomatice vor fi inchise duminica, dupa ce au fost interceptate mesaje din partea unor oficiali de rang inalt ai Al-Qaida.

Potrivit comunicatului Departamentului de Stat, reprezentanntele diplomatice din Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riyad, Dhahran, Djeddah, Doha, Dubai, Kuwait, Manama, Mascat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali si Port Louis vor fi inchise de luni pana sambata. Printre cele care vor ramane deschise pentru gestionarea afacerilor curente luni figureaza Dhaka Alger, Nuakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra si Erbil, potrivit comunicatului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
21 de ambasade SUA din tarile musulmane, inchise. Al-Qaida ar pregati un atac in luna august
21 de ambasade SUA din tarile musulmane, inchise. Al-Qaida ar pregati un atac in luna august

Amenintarea terorista care i-a determinat pe americani sa-si inchida 21 de ambasade din lumea musulmana e confirmata de Interpol.

SUA anunta inchiderea mai multor ambasade si consulate duminica, din motive de securitate
SUA anunta inchiderea mai multor ambasade si consulate duminica, din motive de securitate

Statele Unite au anuntat joi ca vor inchide duminica mai multe ambasade si consulate, in lume, din motive de securitate, relateaza AFP.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.