SUA au numit un emisar special pentru drepturile femeilor afgane

Ultima actualizare: 29-12-2021 20:57
femei afgane
Shutterstock

SUA au anunţat miercuri numirea unui emisar special pentru femeile afgane, o prioritate declarată de administraţia americană după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan, informează AFP.

Rina Amri, o americană născută în Afganistan care a lucrat în administraţia fostului preşedinte Barack Obama, va fi emisarul special al preşedintelui Joe Biden pentru drepturile femeilor şi fetelor afgane şi pentru drepturile omului în Afganistan, a anunţat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

În calitate de emisar special, ea va lucra asupra unei serii de dosare de o importanţă critică pentru mine, pentru administraţia americană şi pentru securitatea naţională a SUA: drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale femeilor, fetelor şi altor populaţii cu risc, în toată diversitatea lor", a precizat Blinken într-un comunicat.

La aproape şase luni după retragerea trupelor americane din Afganistan, Antony Blinken a amintit că SUA doresc „un Afganistan pacificat, stabil şi sigur, unde toţi afganii să se poată dezvolta".

În căutare de recunoaştere internaţională, talibanii s-au angajat să guverneze mai puţin brutal ca în timpul primului lor regim (1996-2001), însă femeile sunt în continuare excluse din funcţiile publice şi nu au dreptul să urmeze cursurile învăţământului secundar.

Talibanii au emis de asemenea recomandări prin care se cere şoferilor să nu circule cu femei pe distanţe mari dacă acestea nu sunt însoţite.

Respectarea drepturilor femeilor este una dintre condiţiile cerute de donatori pentru reluarea ajutorului internaţional către Afganistan.

Printre cele mai sărace ţări din lume, Afganistanul se află într-o profundă criză economică, iar ONU a atenţionat împotriva unei viitoare "avalanşe a foametei", estimând că 22 din cele circa 40 de milioane de afgani riscă să fie afectaţi de penurie alimentară severă în această iarnă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO