Studiu: Consumul de vin roșu ar putea ajuta organismul să prevină infectarea cu Covid-19

Ultima actualizare: 26-01-2022 09:57
vin rosu
Profimedia

Un studiu recent din Marea Britanie a analizat modul în care alcoolul ar putea crește sau reduce imunitatea organismului împotriva coronavirusului, scrie Fox10Phoenix.

Studiul, publicat în jurnalul științific Frontiers pe 3 ianuarie, a constatat că persoanele care au băut vin roșu, vin alb și șampanie aveau mai puține șanse să se îmbolnăvească de COVID-19, în timp ce cei care consumau bere, cidru și băuturi spirtoase în cantități mari aveau mai multe șanse să de a se îmbolnăvi.

Acest studiu a inclus 473.957 de subiecți, dintre care 16.559 au fost testați pozitiv pentru COVID-19, au scris autorii studiului.
Cercetătorii au stabilit patru categorii diferite pentru cantitatea de alcool consumată de pacienți săptămânal: mai puțin de 14 unități de alcool consumate, mai mult de 14 unități, mai puțin de 28 de unități consumate și mai mult de 28 de unități.

„Studiul nostru sugerează că subiecții care au consumat de obicei vin roșu și vin alb și șampanie par să aibă șanse să reducă riscul de infectare cu COVID-19. Consumul de bere și cidru nu este recomandat indiferent de frecvența și cantitatea de alcool, crescând riscul de apariție a COVID-19. În plus, consumul excesiv de alcool nu este recomandat pentru toate băuturile alcoolice”, se arată în studiu.

„Efectul protector” al vinului roșu împotriva COVID-19 a fost semnificativ, indiferent de frecvența consumului de alcool, a continuat studiul. Cu toate acestea, vinul roșu a arătat calități de protecție împotriva noului coronavirus numai atunci când subiecții consumau alcool peste sau dublu față de recomanările specialiștilor.

„Vinul roșu oferă beneficii suplimentare față de alte băuturi alcoolice, probabil datorită conținutului său mai mare de polifenolici, prin scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției endoteliale, inhibarea agregării trombocitelor, reducând inflamația și aderența celulară și activând proteinele care previn moartea celulelor”, se arată în studiu.

Consumul de bere și cidru a crescut riscul de apariție a COVID-19, indiferent de frecvență și cantitatea (în limită sau peste limitele) consumului, potrivit studiului.

Autorii studiului nu recomandă consumul excesiv de alcool.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO