Statul Arkansas interzice avortul in al doilea trimestru al sarcinii. Legea va intra in vigoare in acest an


Ultimul update: Luni 30 Ianuarie 2017 07:17
Data publicarii: Vineri 27 Ianuarie 2017 11:14
Categorie: Stiri externe
ecografie

 Guvernatorul statului american Arkansas, Asa Hutchinson, a semnat joi legea care interzice o procedura comuna de avort in al doilea trimestru al sarcinii, aceasta fiind una dintre cele mai restrictive legislatii in domeniu din Statele Unite,.

 Actul normativ, care va intra in vigoare ulterior in cursul acestui an, interzice dilatarea colului uterin si evacuarea fatului, o practica despre care sustinatorii avortului sustin ca este cea mai sigura metoda de a pune capat unei sarcini, dar pe care avocatii legislatiei o califica drept 'barbara', scrie Reuters, conform Agerpres.

Activistii anti-avort au afirmat ca aceasta lege constituie obiectivul lor cel mai important in actuala sesiune legislativa. In contextul in care republicanii detin controlul in ambele camere ale Adunarii Generale (forul legislativ) din Arkansas, proiectul de lege a intampinat o opozitie minora.

Legi aproape identice au fost adoptate in statele Mississippi si Louisiana, iar legi similare din Kansas, Oklahoma si Alabama urmeaza sa fie puse in aplicare dupa ce initial au fost contestate in instanta, potrivit Institutului Guttmacher, care monitorizeaza legislatia privind avortul.

Opozantii noi legi privind avortul din Arkansas au promis ca vor contesta actul normativ, despre care au estimat ca nu va fi functional.

''Legea pune un obstacol nejustificat asupra dreptului constitutional al femeii de a efectua un avort in al doilea trimestru de sarcina si cred ca legislativul stie acest lucru, dar nu ii pasa'', a afirmat Rita Sklar, avocat pentru filiala din Arkansas a Uniunii americane pentru drepturile civile.

Guvernatorul Asa Hutchinson, politician republican, a afirmat ca in opinia sa Curtea Suprema a Statelor Unite va sustine legea, daca i se va oferi ocazia.

Departamentul Sanatatii din Arkansas a anuntat ca procedura comuna de avort a fost folosita in 683 dintre cele 3.771 de avorturi inregistrate in anul 2015 in acest stat american.

Sursa: Reuters

Tags: avort, arkansas, lege,

VIDEO PROTVPLUS.RO