Statele din UE vor ca rețelele sociale să ofere o „protecție totală a vieții private”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
facebook

Statele membre ale Uniunii Europene vor ca rețelele sociale și platformele digitale să garanteze „o protecție totală a vieții private”. Precizarea vine în contextul folosirii datelor a milioane de utilizatori Facebook.

„Reţelele sociale şi platformele digitale trebuie să garanteze practici transparente şi o protecţie totală a vieţii private şi a datelor personale ale cetăţenilor'', se afirmă în textul concluziilor, consultat de AFP. Documentul urmează să fie formal aprobat de către liderii celor 28 de ţări din UE, informează Agerpres.

Subiectul respectiv a fost adăugat târziu pe agenda summitului european, prevăzut pentru joi şi vineri la Bruxelles şi cu o agendă deja foarte încărcată, în special cu probleme legate de comerţul internaţional, Brexit-ul şi răspunsul european la cazul Skripal, aflat la originea unor tensiuni cu Moscova.

Facebook este sub tirul criticilor în SUA şi în Europa, după dezvăluirile referitoare la firma Cambridge Analytica din Marea Britanie, ce a exploatat datele a 50 milioane de utilizatori ai reţelei, fără ştirea lor.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, l-a invitat marţi pe şeful Facebook, Mark Zuckerberg, să vină să dea explicaţii în faţa eurodeputaţilor, care au intenţia de a face o anchetă privind „încălcarea inacceptabilă a drepturilor la confidenţialitatea datelor''.

Autorităţile însărcinate cu protecţia datelor în ţările UE, reunite marţi la Bruxelles, şi-au oferit sprijinul faţă de ancheta lansată deja de către autoritatea britanică de reglementare privind fişierele Cambridge Analytica.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jurova, a avertizat miercuri că un viitor scandal similar celui cu care se confruntă Facebook ar putea costa „foarte mult'' începând din mai, când va intra în vigoare o nouă reglementare europeană privind protecţia datelor personale.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO