Stare de urgenta in Canada, dupa ce un incendiu de vegetatie a ars din temelii 20% dintr-un oras. De ce se tem autoritatile

09-05-2016 11:52

Uriasul incendiu care a inghitit o zona intinsa din provincia canadiana Alberta ar putea fi tinut sub control, dupa o saptamana de eforturi.

Reprezentantii pompierilor spun ca, spre deosebire de zilele trecute, flacarile nu au mai avansat cu viteza initiala, poate si pentru ca vantul s-a mai domolit. Focul a distrus insa o cincime dintre cladirile din oraselul Fort McMurray si ar putea dura ani de zile pana cand orasul va reveni la normal.

Inainte sa ajunga in siguranta, la adaposturile pregatite de autoritati, zecile de mii de oameni evacuati din Fort McMurray au traversat acest peisaj apocaliptic.

Michael Chamberland, supravietuitor: "Conduceam masina prin iad. Flacarile erau puternice, uriase. Fumul, cenusa... Simteai cum iti lacrimau ochii. Incercai sa iesi cat mai repede de acolo. Vedeam toate acele flacari si masinile care abia se miscau, incercam sa dau un telefon sau sa trimit un mesaj. A fost un haos. Mi-am luat portofelul, pasaportul, am aruncat cateva haine intr-o plasa si cateva acte importante intr-o cutie si dus am fost."

Peste o suta de mii de oameni din oras si imprejurimi au fost exacuati. Pe loc au ramas sute de pompieri, care lupta de zile in sir cu flacarile. Multi recunosc ca este cea mai coplesitoare misiune din viata lor.

Pompier: "Nu ma consider un erou, dar de-a lungul acestei experiente am intalnit mai multi eroi decat am crezut ca pot exista. Imi pare rau."

Pompier: "Unii dintre baieti nu au avut timp sa doarma. S-au dus acolo in fiecare zi, 24 de ore din 24."

Autoritatile spun ca, in ultimele doua zile, flacarile au inaintat ceva mai incet. Incendiul se intinde acum pe aproximativ 1.600 de kilometri patrati. Flacarile au distrus 20% dintre casele din orasul Fort McMurray. Unul dinte localnici s-a intors, indurerat, sa vada ce-a ramas din locuinta sa- o gramada de cenusa si cateva bucati de ziduri arse.

Chad Morrison, reprezentant pompieri: "Este o vreme foarte buna pentru operatiunile de stingere a focului. Putem sa il aducem sub control, putem sa ii dam "lovitura fatala".

Ar mai putea dura insa luni pana cand incendiul urias va putea fi stavilit in totalitate, mai ales daca nu va ploua nici in zilele urmatoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO