Spania s-a intors la munca patriotica, impinsa de criza. Cetatenii isi fac singuri curat in orase

21-03-2012 07:33

Spania lovita de criza redescopera, de nevoie, munca patriotica. Multe primarii nu mai au bani sa plateasca oameni ca sa mature strazile sau sa faca reparatiile necesare. Acum, toate aceste munci le fac localnicii, la sfarsit de saptamana.

Higuera de la Serena este un sat pitoresc cu o mie de locuitori, din vestul Spaniei. Acolo, pentru ca nu-si mai permite angajati cu norma intreaga la primarie, edilul imparte in fiecare duminica maturi oamenilor dispusi sa munceasca fara sa fie platiti.

Manuel Garcia, primar: ''Cu sprijinul oamenilor esti mai puternic si reusesti sa mergi mai departe.''

Localnicii nu se lasa rugati, mai ales dupa ce au vazut ca primarul si consilierii locali au renuntat din proprie initiativa la salarii. Duminica trecuta, un grup de voluntari s-a apucat sa curete si sa amenajeze un izvor din zona.

Primaria satului Higuera de la Serena are de platit aproape un milion de euro. Toata iarna, scoala a fost incalzita pe datorie. La fel a fost obtinut si combustibilul pentru autoutilitarele primariei.

Ignacio Martion, patronul unei benzinarii: ''Primaria vrea sa ceara bani dintr-un fond national de imprumuturi ca sa plateasca furnizorii. Pe mine spera sa ma plateasca in mai.''

Economistii spun ca solutia ar fi ca localitatile mici sa se uneasca, pentru a-si reduce cheltuielile.

Miguel Hernandez, analist economic: ''Mai devreme sau mai tarziu, structura administratiei locale trebuie sa se schimbe. Nu putem avea o tara cu 8.000 de primari.''

Dar oamenii din Higuera de la Serena nu se gandesc atat de departe si profita de fiecare zi de munca, mai ales ca, la final, se strang toti la un adevarat ospat cu bucate aduse de fiecare, de acasa.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO