Spania s-a intors in urma cu "30 de ani". Un proiect de lege limiteaza puternic avortul

Proteste in Spania fata de legea avorturilor

Guvernul spaniol a adoptat vineri un proiect de lege care limiteaza puternic avortul si instaureaza un sistem similar celui din 1985, in pofida opozitiei membrilor miscarii feministe si stangii, relateaza AFP.

Acest proiecte de lege, care trebuie aprobat de Parlament, unde Partidul Popular detine majoritatea absoluta, pentru a intra in vigoare, anuleaza o lege din 2010 a fostului Guvern socialist, care permitea avortul pana la 14 saptamani sau pana la 22, in cazul unei malformatii fetale.

Proiectul de lege fixeaza "doua conditii in vederea permiterii avortului: prima ia in considerare existenta unui grav pericol pentru viata sau sanatatea fizica si psihologica a femeii, in timp ce a doua ia in considerare ca sarcina sa nu fie consecinta unui abuz la adresa libertatii sau integritatii sexuale a femeii", a explicat ministrul Justitiei, Alberto Ruiz-Gallardon, la finalul Consiliului de Ministri.

Cu toate ca nu mai considera avortul o crima pasibila cu inchisoarea, Guvernul de dreapta revine in linii mari la legea din 1985.

Citește și
china
Povestea unui "avort fortat". Drama unei mame din China obligata sa-si "ucida" copilul la 6 luni
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat
Acest proiect de lege, promis de liderul conservator spaniol Mariano Rajoy in campania din 2011, a fost denuntat de catre membri ai miscarii feministe si stangii, care denunta faptul ca Spania s-a intors in urma cu "30 de ani".

Mai multi deputati din cadrul stangii au semnat un "pact pentru dreptul de a intrerupe in mod voluntar sarcina", in timp ce presedintele Federatiei de planificare familiala, Luis Enrique Sanchez, a afirmat ca viitoarea lege ar putea readuce in actualitate "anii '80, cand femei din Spania plecau in Franta sau Anglia" pentru a avorta.

Potrivit unui studiu al institutului Microscopia aparut in mai in publicatia de stanga El Pais, 46% dintre spanioli sunt in favoarea mentinerii legii din 2010, in timp ce 41% sustin limitarea avortului.

Aproape toate tarile din Europa autorizeaza avortul.

O militanta Femen a protestat fata de condamnarea avortului intr-o biserica din Paris

O militanta ce ar putea face parte din grupul feminist Femen a mimat vineri un avort inainte de a urina in fata altarului bisericii Madeleine din Paris, conform unor surse concordante - la o zi dupa o actiune similara in piata Sfantul Petru, relateaza AFP.

Militanta s-a indreptat vineri dimineata, cu bustul gol, catre altar in fata a zeci de persoane prezente la repetitia unui cor.

Conform declaratiilor preotului paroh, tanara a pus mai intai in fata altarului o bucata de ficat de vitel, menita sa reprezinte un fetus, inainte de a urina pe scarile altarului. Aceasta a parasit biserica fara a pronunta un singur cuvant.

Conform unui fotoreporter AFP cuvintele "344 salopes" erau scrise pe abdomenul sau, o referinta la un manifest al celor 343 de femei care au semnat in Franta un apel la depenalizarea avortului si legalizarea intreruperii voluntare de sarcina in aprilie 1971. Pe spatele sau era scris "Christmas is aborted".

Politia a deschis o ancheta dupa o plangere depusa de un preot al bisericii Madeleine.

Joi, o militanta ucraineana a miscarii "Femen" si-a scos tricoul in apropiere de piata Sfantul Petru pentru a protesta fata de condamnariea avortului de catre Biserica Catolica. Pe pieptul sau era scris in engleza "Christmas is cancelled. Jesus is aborted".

Citeste si:

Apple isi ingroapa toti competitorii. Gigantul care, in anii 2000, scria istorie cu primele smartphone-uri, gata de prabusire

Omul care face 37 milioane de dolari pe zi. Cel mai spectaculos salt dintre toti miliardarii lumii

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
O femeie din Timisoara a aflat ca este gravida, la o luna dupa ce a fost la doctor pentru avort
O femeie din Timisoara a aflat ca este gravida, la o luna dupa ce a fost la doctor pentru avort

Experienta traumatizanta pentru o tanara din Timisoara. Femeia a fost la medic sa faca un avort, iar o luna mai tarziu a aflat ca este tot insarcinata.

Povestea unui
Povestea unui "avort fortat". Drama unei mame din China obligata sa-si "ucida" copilul la 6 luni

O poveste tulburatoare aduce din nou in atentia internationala controversata lege de planificarea familiala din China, responsabila de 330 de milioane de avorturi in ultimele 4 decenii.

Papa Francisc: Femeile care fac avort si homosexualii trebuie tratati
Papa Francisc: Femeile care fac avort si homosexualii trebuie tratati "cu mila"

Papa Francisc recomanda membrilor Bisericii Romano-Catolice sa trateze "cu mila" homosexualii, persoanele divortate si femeile care au facut avorturi, dar care manifesta cainta, conform revistei iezuite Civiltà Cattolica.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.