Spania este în alertă din cauza furtunilor violente. Cel puțin 4 oameni au murit

Ultima actualizare: 21-01-2020 19:56

Cel puţin 4 oameni au murit în Spania, după ce o furtună violentă, cu vânt puternic, ploi torențiale, şi chiar zăpadă, s-a abătut asupra unor regiuni din estul ţării.

Transporturile au fost date peste cap și multe dintre serviciile publice - închise. Alerte de vreme neobişnuit de rea au fost emise pentru 30 de provincii, în special din regiunea Valencia, la țărmul Mediteranei, dar și în Insulele Baleare.

Furtuna Gloria s-a dezlănţuit iar valurile uriaşe au lovit portul olimpic din Barcelona.

Perdele de apă de aproape 8 metri şi jumătate - un record, spun autorităţile - au izbit cu înverşunare ţărmul şi la Valencia. Vântul a bătut năprasnic şi a avut la rafala şi 155 kilometri pe oră.

Localnic: „Drumul care înconjoară digul e distrus complet. Nu mai există. Plouă în continuare, dar sperăm că nu va dura, altfel va fi o problemă pentru turismul de iarnă.”

Localnic: „A plouat foarte puternic de dimineaţă. Pe la ora 8 am auzit un zgomot puternic şi nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Un măturător îşi făcea treaba pe acolo, sper că e în viaţă. A fost ceva incredibil. E una dintre cele mai importante străzi din cartier, mulţi oameni trec pe aici.”

Unde nu a plouat, a nins cu înverşunare. Cel puţin 120 de consilii locale din provincia Valencia au decis suspendarea cursurilor şcolare. A fost închisă circulaţia pe şosele, totalizând sute de kilometri.

Ofițer de trafic: „Drumul e închis. Vrem să vedem dacă sunt maşini blocate în această zonă. Plugurile de zăpadă lucrează în partea de nord a drumului. Îi rugăm pe oameni să rămână acasă dacă e posibil.”

Cel puţin 200 de zboruri au fost anulate sau dirijate către alte destinaţii după ce aeroportul din Alicante a fost închis.

Din cauza vremii duşmănoase, s-au înregistrat mai multe decese. Un bărbat în vârstă a fost lovit de ţigle spulberate de vânt, un şofer a murit pe o şosea acoperită de zăpadă lovit de o maşină când punea lanţuri la roţile propriului vehicul iar alte persoane au intrat în hipotermie şi s-au stins.

După ce a răvăşit Spania, furtuna Gloria s-a mutat în Franţa, în zona Pirineilor Orientali. Au fost emise şi acolo coduri portocalii pentru zăpada, polei, ploi torenţiale şi inundaţii. Un meteorolog francez citat de presă a spus că în regiune nu a mai fost o astfel de furtună din 1982.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO