Situația continuă să se agraveze în SUA. "Ne confruntăm cu o explozie de cazuri"

Dată publicare: 03-07-2020 08:04
Dată actualizare: 03-07-2020 09:44


Un coşmar fără sfârşit - aşa arată viaţa medicilor americani care îngrijesc pacienţi bolnavi de COVID-19. Iar în Texas, Florida şi Arizona situaţia este pe cale să devină apocaliptică.

În Texas se anticipează că, la jumătatea acestei luni, numărul noilor internări va ajunge la 2.000 pe zi, mult mai rău decât au stat lucrurile în New York când pandemia era în toi.

Unul dintre locurile care duc greul în acest moment este Spitalul metodist din San Antonio, Texas. Plămânii unui tânăr de 29 de ani au nevoie de o nouă tomografie. Pacientul e atât de bolnav încât, pentru această investigaţie, e nevoie de o coordonare impresionantă: o mică armată de oameni numai ca să-l ducă din punctul A în punctul B.

Adam Sahyouni, asistentă-șefă: "Ne confruntăm cu o explozie de cazuri. Încă nu suntem depăşiţi, dar oricum e copleşitor."

În ultima lună, într-un spital, numărul celor testaţi pozitiv a sărit de la 3,6% la peste 20%. Spitalul a dedicat o unitate numai pentru bebeluşii născuţi de mame infectate cu coronavirus.

Reporter: Clasica poză a mamei care îşi ţine pentru prima oară bebeluşul în braţe se poate face în cazul femeilor infectate cu COVID?
Meagan VanDewark, asistentă: Din păcate, nu. Imediat ce copilul se naşte ne este adus nouă la uşă. Mama îşi poate zări bebeluşul doar pentru o clipă. 

Virusul nu se transmite în uter, dar poate fi dat copilului în momentul naşterii. Christie, în vârstă de 36 de ani, aşteaptă al patrulea copil. Şi ea şi partenerul ei au COVID-19.

Christy Labastida, femeie însărcinată: "Cel mai tare mă dor oasele. Nu puteam să stau nici întinsă, mă durea totul."

Kelly Morales, medic ginecolog: Există deja studii care estimează rata asimptomaticilor la 30%.
Reporter: Asta înseamnă 30% dintre femeile care vin să nască?
Kelly Morales, medic ginecolog: Corect.

Medicii încearcă pe cât posibil să evite ventilarea mecanică. De aceea apelează la ECMO, o metodă de oxigenare extracorporală. Sângele este scos din corp, oxigenat în exterior şi reintrodus aproape imediat.

Dr. Jeffrey Dellavolpe: "E vorba de furtunuri lungi, aproape cât nişte furtunuri de udat grădina, care trebuie să poată pompa 7-11 litri de sânge pe minut. Printr-unul scoţi sângele, prin celelalt îl reintroduci în organism."

Şi, în pragul unui weekend de sarbatore, medicii aproape că implora:

Adam Sahyouni, asistentă-șefă: "Aş zice că, dacă vreţi să mai prindeţi luna august, faceţi bine şi staţi în casă pe 4 iulie (de ziua Americii)."

Chiar dacă mai multe state federale au raportat un număr uriaş de spitalizări, Casa Albă incearcă să păstreze optimismul.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: Cred că va fi bine cu acest coronavirus. Cred că la un moment dat va dispărea, sper...
Reporter: Credeți încă asta?
Donald Trump: Ei bine, chiar cred.

Numai că specialiştii medicali nu sunt la fel de optimişti ca preşedintele american.

William Haseltine, fost profesor al Școlii de Medicină de la Harvard: "Această pandemie nu dispare, trebuie făcută să dispară, iar asta se poate face fără medicamente, fără vaccinuri, dacă ai conducători capabili şi responsabilitate individuală."

Peste 30 de state federale americane au impus folosirea măştii sanitare. Până şi preşedintele Trump a schimbat tonul în această privinţă.

Singurul lucru pe care Trump nu-l face: nu sprijină obligativitatea măştilor.

Donald Trump: "Nu cred că trebuie să fie obligatorie pentru că sunt multe locuri în ţară unde oamenii se ţin la o distanţă foarte mare, dacă vorbim de distanţare socială."

Măştile de faţă încă nu sunt obligatorii în Florida sau în Arizona, două dintre statele cele mai afectate. Guvernatorii s-au spălat pe mâini şi au lăsat decizia în seama autorităţilor locale, în ciuda faptului că oficialii le cer să ia măsuri ferme.

Regina Romero, primar Tucson: "Virusul nu face diferenţe între oraşe, nu cere voie să vină dintr-o parte în alta, dintr-o jurisdicţie în cealaltă. Criză e peste tot şi avem nevoie de măsuri urgente luate de guvernatorul Ducey."

Lucrurile par cu atât mai grave cu cât medicii avertizează că weekendul următor - în care americanii vor sărbători Ziua Independenţei - ar putea să creeze condiţiile pentru o "furtună perfectă" - condiţii ideale pentru propagarea virusului, la ceremoniile de 4 Iulie. Casa Albă, de exemplu, pregăteşte la Washington un eveniment la care sunt aşteptate să participe câteva sute de mii de persoane.

Tags: sua, covid,


VIDEO PROTVPLUS.RO