CNN: Rusia ar pregăti o operațiune sub acoperire în Ucrainei pentru a justifica invadarea țării. Scenariile dezvăluite

Ultima actualizare: 14-01-2022 21:14
Vladimir Putin, general, armata
Getty

Rusia ar fi pregătit deja planul pentru a justifica o invazie pe teritoriul ucrainean, susțin serviciile secrete americane, conform CNN.

Statele Unite dețin informații care indică faptul că Rusia a pregătit un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub steag fals (n.r. - operațiuni sub acoperire, care sunt concepute pentru a induce în eroare publicul), în estul Ucrainei, a declarat un oficial american pentru CNN, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie.

Oficialul a transmis că SUA au dovezi că agenții sunt antrenați în războiul urban și în folosirea de explozibili pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forțelor proxy ale Rusiei.

Acuzația face ecoul unei declarații publicate vineri de Ministerul ucrainean al Apărării, care a afirmat că serviciile speciale rusești pregătesc provocări împotriva forțelor rusești în încercarea de a da vina pe Ucraina. Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a făcut a făcut referiri la aceste informații în timpul unei ședințe de informare.

Ordin pentru a se pregăti pentru acest tip de provocare

"Comunitatea noastră de informații a dezvoltat informații, care acum au fost retrogradate, potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a avea opțiunea de a fabrica pretextul pentru o invazie", a declarat Sullivan. "Am văzut acest manual de joc în 2014. Rușii pregătesc din nou această carte de joc și vom avea, administrația va avea, mai multe detalii despre ceea ce vedem ca fiind această potențială stabilire a pretextului pentru a le împărtăși cu presa în cursul următoarelor 24 de ore."

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, vineri, că "unitățile militare ale țării agresoare și sateliții săi primesc ordin să se pregătească pentru astfel de provocări".

Oficialul american a declarat că administrația Biden consideră că Rusia ar putea pregăti o invazie în Ucraina "care ar putea duce la încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război, în cazul în care diplomația nu reușește să le îndeplinească obiectivele".

Rușii pregătesc „provocări” împotriva militarilor ruși din Transnistria, pentru a învinui Ucraina

De cealalată parte, serviciile de informații ucrainene au avertizat, vineri, că serviciile speciale rusești pregătesc „provocări” împotriva militarilor ruși din Transnistria, intenționând să dea vina pe Ucraina, informează Reuters.

Potrivit unei declarații de presă, se preconizează că aceste provocări ar avea ca țintă depozitele de armament și muniții din regiunea separatistă a Moldovei. Recent, Ucriana a suferit un atac cibernetic de amploare, și și-a sfătuit cetățenii să se aștepte „la ce e mai rău”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO