Senatul SUA a aprobat legea prin care se evita intrarea Americii in incapacitate de plata

Ultima actualizare: 02-09-2012 07:00
Dolar Obama

Senatul american a aprobat, marti, un plan de crestere a plafonului de indatorare, in prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrarii statului in incetare de plati, transmite Reuters.

Camera Reprezentantilor a votat, luni, planul negociat de Partidul Democrat si Partidul Republican, sustinut si de Casa Alba, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat si reducerea deficitului bugetar. Presedintele Barack Obama a indicat ca va promulga legea imediat dupa aprobarea acesteia si de catre Senat.

Obama a anuntat, duminica, un acord politic de ultima ora pentru cresterea plafonului de indatorare si evitarea intrarii Statelor Unite in incetare de plati. Potrivit documentelor furnizate de cele doua partide, planul ar permite presedintelui sa urce plafonul de indatorare in trei trepte. Congresul va putea sa-si manifeste dezacordul in doua astfel de situatii, dar nu le va putea bloca decat cu doua treimi din voturi, atat in Senat cat si in Camera Reprezentantilor, situatie putin probabila, noteaza Reuters.

Programul prevede reduceri de cheltuieli de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani, care vor fi aprobate de Congres in doua trepte, respectiv 917 miliarde de dolari odata cu aprobarea planului si 1.500 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului. Primul set de reduceri de cheltuieli se va aplica in domenii variind de la armata la siguranta alimentara. Reducerile de cheltuilie vor fi limitate pentru fiecare an.

Daca legislativul nu va reusi sa aprobe in fiecare an diminuarea cheltuielilor conform acordului, vor fi activate automat prevederi in acest sens. O comisie speciala a Congresului va avea sarcina de a identifica alte reduceri de cheltuieli in valoare de 1.500 de miliarde de dolari. Comisia trebuie sa-si incheie lucrarile pana la 23 noiembrie. Planul cere celor doua camere ale Congresului sa voteze, pana la sfarsitul anului, un amendament la Constitutie pentru introducerea prevederii de buget echilibrat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO