Echipele de salvare au detectat duminică semne de viaţă de la o mină de aur în construcţie din estul Chinei, unde 22 de mineri sunt blocaţi de o săptămână în urma unei explozii, a relatat agenţia de presă oficială Xinhua, citată de AFP.

Explozia, care s-a produs la 10 ianuarie la Qixia, în provincia Shandong (est), a avariat puternic scara de acces spre interiorul minei, precum şi cablurile de comunicare, lăsând autorităţile fără informaţii despre mineri.

Echipele de salvare au explorat mina duminică şi au auzit "bătăi", însă este "nevoie de o confirmare", conform Xinhua.

Oficialii locali pregătesc să coboare hrană şi linii telefonice în mină, care aparţine companiei Shandong Wucailong Investment.

Doi responsabili au fost demişi în urma exploziei.

Accidentele în mine sunt dese în China, unde acest sector este deficitar la capitolul securitate şi unde reglementările sunt rar aplicate. În decembrie, 23 de mineri şi-au pierdut viaţa într-o mină de cărbune la Chongqing, în sud-vestul ţării.

China este primul producător de aur din lume, cu 11% din totalul extras în 2019, conform Consiliului Mondial al Aurului. China avea peste 3.000 de mine de aur în 2016, conform unui studiu al serviciilor geologice naţionale.