Seismul produs in Italia pe 20 mai a ridicat solul cu 15 centimetri

Ultima actualizare: 08-07-2012 04:33
cutremur Italia

Seismul de magnitudine 6 pe scara Richter, care s-a produs pe 20 mai in Emilia-Romagna, in nord-estul Italiei, a ridicat solul cu 15 centimetri, conform unui anunt de miercuri al geologului italian Stefano Salvi, relateaza AFP.

"Datele noastre din satelit au indicat ca seismul de pe 20 mai a ridicat solul cu 15 centimetri deasupra epicentrului, iar cel de pe 29 mai, de o intensitate mai mica, l-a ridicat cu 11 centimetri", a declarat la Roma geologul, el fiind specialist in observarea zonelor seismice cu ajutorul satelitilor.

Emilia-Romagna a fost afectata pe 20 si 29 mai de doua seisme puternice, de magnitudine 6 si respectiv 5,8, ale caror epicentre au fost la o distanta de doar cateva zeci de kilometri, si in urma carora au murit 25 de persoane.

"Solul coboara in jurul epicentrelor si la 10 sau 20 de kilometri revine la nivelul «zero»", nivelul de plecare, "dar acolo unde s-a ridicat, el nu va mai cobori niciodata, din contra, va continua sa se ridice chiar si dupa seism, dar intr-un ritm mai lent", a adaugat Salvi.

Cele doua cutremure fac parte din categoria evenimentelor care "nu mai surprind" data fiind harta riscului seismic a Italiei, chiar daca acestea nu pot fi prevazute, a adaugat un colaborator al geologului, Alessandro Amato.

"Din 2005 pana in 2012, am inregistrat 85.350 de unde seismice pe teritoriul italian", a mentionat Amato, adaugand ca majoritatea acestora nu a fost resimtita de populatie, "10 la suta dintre ele depasind magnitudinea de 2,5".

"Doar in regiunea Emilia-Romagna, 1.827 de unde seismice au fost inregistrate incepand cu 20 mai pana pe 13 iunie", a declarat Amato.

Cele doua cutremure, precum si replicile lor, care au afectat Emilia-Romagna au provocat distrugeri in valoare de cateva miliarde de euro, iar 15.000 de persoane au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO