Șeful NATO explică de ce nu se opune invaziei turcești. Ce i-a cerut lui Erdogan

Ultima actualizare: 14-10-2019 15:27
Jens Stoltenberg
Getty

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a apărat luni poziţia faţă de operaţiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei, declarând că Alianţa nu ar trebui să-şi piardă unitatea în lupta împotriva Statului Islamic.

În interiorul Alianţei au apărut disensiuni după ce Turcia a declanşat operaţiunea în nord-estul Siriei săptămâna trecută, mai multe guverne din Uniunea Europeană ameninţând cu sancţiuni împotriva Ankarei, relatează Agerpres.

Aflat vineri la Istanbul, Jens Stoltenberg a cerut Turciei să acţioneze „cu reţinere” în cadrul ofensivei desfăşurate împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG).

„Nu trebuie să punem în pericol câştigurile pe care le-am obţinut împotriva inamicului nostru comun”, a afirmat Stoltenberg luni, cu ocazia sesiunii Adunării Parlamentare a NATO, ce are loc la Londra.

Secretarul general a răspuns astfel întrebărilor unor delegaţi din Franţa şi Italia, care au acuzat ceea ce ei au descris ca fiind o atitudine conciliatoare faţă de Turcia.

„Turcia este importantă pentru NATO (...) Riscăm să subminăm unitatea de care avem nevoie în lupta împotriva Daesh (Statul Islamic)”, a subliniat Stoletenberg.

Cea mai mare bază militară a Alianței Nord-Atlantice din afara Statelor Unite se află în orașul Izmir din Turcia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO