Scenariu nimicitor pentru Japonia. Catastrofa naturala care ar putea duce la moartea a peste un milion de oameni

Ultima actualizare: 07-12-2014 07:15

Japonia se poate confrunta oricand cu o eruptie vulcanica nimicitoare. Avertismentul vine din partea vulcanologilor niponi, intr-un raport dat recent publicitati.

Autoritatile de la Tokio depun eforturi sa optimizeze sistemul de alerta timpurie dupa ce, in septembrie, o eruptie surpriza a luat 57 de vieti.

Vulcanul Ontake i-a luat pe specialisti prin surprindere cu o eruptie violenta, intr-un moment in care pe munte se aflau numerosi turisti. 57 dintre ei au murit. Este un scenariu inspaimantator care s-ar putea repeta oricand, avertizeaza vulcanologii.

Statisticile vorbesc de un risc de unu la suta ca o eruptie devastatoare sa se produca in urmatorul secol. Desi insignifiant la prima vedere, procentul nu trebuie ignorat.

Acelasi era riscul ca un cutremur sa loveasca orasul Kobe, in 1995. Tragedia s-a produs, iar seismul cu magnitudinea 7,2 a luat la acea vreme 6.400 de vieti. Autoritatile sunt constiente de pericol si au creat o echipa speciala, care sa monitorizeze activitatea vulcanului Fuji, una dintre cele mai populare destinatii de vacanta pentru japonezi.

Masurile luate pana acum sunt insuficiente, avertizeaza specialistii, mai ales ca, in cazul unei eruptii a Muntelui Fuji, peste un milion de vieti sunt puse in pericol. Intins de-a lungul cercului de foc al Pacificului, arhipelagul nipon are 100 de vulcani activi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO