Scandal religios in SUA. Doi atei au dat in judecata Guvernul din cauza Juramantului de Credinta

Ultima actualizare: 05-09-2013 06:50
steag SUA

Statul american Massachusetts este scena unui scandal religios, cauzat de Juramantul de Credinta.

Judecatorii Curtii Supreme urmeaza sa dezbata daca recitarea zilnica a Juramantului de Credinta fata de guvernul federal incalca drepturile elevilor, potrivit Huffington Post.

De la adaugarea referintei la Dumnezeu, din 1954, in Juramantul de Credinta, acesta a fost adesea atacat pe motiv ca nu respecta separarea bisericii de stat.

Un astfel de caz a ajuns pana la Curtea Suprema, in 2004, insa a fost respins.

Actualul proces este insa diferit, avocatii reclamantilor, un cuplu de atei, sustinand ca recitarea obligatorie a juramantului incalca legea privind egalitatea drepturilor a statului Massachusetts.

Acestia spun ca recitarea zilnica a juramantului le incalca garantia protectiei egale, conform legii.

Un astfel de unghi a fost abordat si in 2003, de un cuplu de acelasi sex care dorea sa se casatoreasca. Atunci, cei doi au sustinut ca imposibilitatea casatoriei incalca legea privind egalitatea drepturilor si au castigat.

"O victorie pentru noi ar arata ca referinta la Dumnezeu din juramant nu este discriminatorie", a afirmat Eric Rassbach, membru al unei organizatii religioase.

Apararea a castigat procesul la o instanta inferioara, cand judecatorii au decis ca juramantul nu incalca Constitutia statului, regulile anti-discriminatorii ale scolilor sau legea din Massachusetts.

Juramantul de Credinta este recitat de elevi in fiecare zi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO