Scandal cu primarul New York-ului, Eric Adams. Agenții FBI i-au confiscat pentru câteva zile două telefoane şi un iPad

FBI
Shutterstock

Agenţii FBI au confiscat dispozitive electronice, inclusiv telefonul mobil, de la primarul oraşului New York, Eric Adams, la începutul acestei săptămâni.

Acțiunea a avut loc la câteva zile după un raid efectuat la domiciliul principalului său finanţator din campania electorală, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Autorităţile federale desfăşoară o investigaţie pentru a stabili dacă în cursa electorală a lui Eric Adams din 2021 a existat o înţelegere cu o companie de construcţii din Brooklyn şi cu guvernul turc pentru a direcţiona bani străini către campania sa prin intermediul unui sistem de falşi donatori, a relatat The New York Times.

Boyd Johnson, un avocat al campaniei lui Adams, a confirmat vineri că Adams a pus la dispoziţia FBI dispozitive electronice după ce agenţii l-au abordat pe primar după un eveniment care a avut loc luni seară.

Johnson a declarat că FBI a cerut dispozitivele după ce chiar Adams i-a informat pe anchetatori despre nereguli comise de o persoană neidentificată.

Citește și
Eric Adams
Democratul Eric Adams este noul primar al oraşului New York
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

"După ce am aflat de ancheta federală, s-a descoperit că o persoană a acţionat recent în mod necorespunzător. În spiritul transparenţei şi al cooperării, acest comportament a fost raportat imediat şi proactiv anchetatorilor", a declarat Johnson într-un comunicat.

"Primarul nu a fost acuzat de nicio abatere şi continuă să coopereze în anchetă", se arată în declaraţie.

FBI a refuzat să comenteze.

Dispozitivele confiscate de la primar - cel puţin două telefoane mobile şi un iPad - au fost returnate în câteva zile, potrivit The New York Times.

Johnson nu a oferit detalii despre tipul sau cantitatea de dispozitive confiscate, menţionează Reuters.

Anchetă privind strângerea de fonduri pentru campania electorală

Agenţii FBI percheziţionaseră pe 2 noiembrie locuinţa celei care s-a ocupat de strângerea de fonduri pentru campania electorală a lui Adams, Brianna Suggs, care a fost interogată de anchetatorii anticorupţie.

Autorităţile au investigat în ultimele luni şi alţi câţiva asociaţi ai lui Adams. În iulie, procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a anunţat punerea sub acuzare a şase persoane despre care a spus că au folosit o schemă de donatori-paravan pentru a genera în mod ilegal fonduri publice pentru campania electorală din 2021 a lui Adams. Toţi cei şase bărbaţi au pledat ”nevinovat”.

Adams, care nu a fost acuzat de nicio infracţiune, a declarat că el şi echipa sa de campanie nu au avut cunoştinţă sau implicare în presupusa schemă.

Campania electorală a lui Adams pentru alegerile din 2025 a plătit firmei de consultanţă a lui Suggs, Suggs Solutions, aproximativ 98.000 de dolari până în prezent, arată documentele publice.

Suggs a lucrat pentru Adams încă de la început, din 2017, ca stagiară în biroul său, pe vremea când acesta era preşedinte al districtului Brooklyn, potrivit profilului său de pe reţeaua socială LinkedIn.

În timp ce strângea donaţii pentru campania electorală a lui Adams, Suggs a fost plătită şi pentru a face lobby în numele unui proprietar imobiliar din Manhattan care dorea să obţină o prelungire a contractului de închiriere a unui complex comercial într-o clădire deţinută de oraş, a relatat New York Daily News în aprilie.

Adams, un democrat, s-a deplasat la Washington pe 2 noiembrie pentru întâlniri cu oficiali ai guvernului american cu privire la criza de adăposturi din oraş pentru solicitanţii de azil şi alţi migranţi sosiţi recent, dar a anulat brusc aceste întâlniri pentru a se întoarce la New York.

Cine este primarul New York-ului, Eric Adams

Eric Leroy Adams, în vârstă de 63 de ani, este fost ofiţer de poliţie care la 1 ianuarie 2022 a devenit al 110-lea primar al oraşului New York.

Adams a fost ofiţer în cadrul poliţiei de transport în comun din New York şi apoi în cadrul Departamentului de Poliţie al oraşului New York timp de peste 20 de ani, ieşind la pensie cu gradul de căpitan.

A fost membru al Senatului statului New York din 2006 până în 2013, reprezentând Brooklyn. În noiembrie 2013, Adams a fost ales preşedinte al districtului Brooklyn, fiind primul afroamerican care a ocupat această funcţie, şi reales în noiembrie 2017.

La 17 noiembrie 2020, Adams şi-a anunţat candidatura la funcţia de primar al oraşului New York.

Adams l-a învins categoric în 2021 pe republicanul Curtis Sliwa şi a fost învestit în funcţia de primar la scurt timp după miezul nopţii, la 1 ianuarie 2022.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Eric Adams, primarul din New York, spune că ”nu e loc” de migranți în orașul său
Eric Adams, primarul din New York, spune că ”nu e loc” de migranți în orașul său

Primarul din New York, democratul Eric Adams, a vizitat duminică oraşul El Paso de la graniţa cu Mexic şi a afirmat că "nu e loc în New York" pentru autobuzele cu migranţi trimise în marele oraş american, relatează Reuters.

 

Democratul Eric Adams este noul primar al oraşului New York
Democratul Eric Adams este noul primar al oraşului New York

Democratul Eric Adams, fost căpitan de poliţie, a câştigat marţi cursa pentru mandatul de primar al oraşului New York, în timp ce Bostonul şi-a ales în aceeaşi funcţie prima femeie şi prima persoană de origine asiatică, Michelle Wu.

Intalnire istorica, dupa aproape 200 de ani. Legatura dintre descendentul unui sclav pe plantatie si barbatul din imagine
Intalnire istorica, dupa aproape 200 de ani. Legatura dintre descendentul unui sclav pe plantatie si barbatul din imagine

O intalnire istorica, emotionanta si "plina de dragoste", dupa cum o descriu protagonistii, a avut loc la o fosta plantatie de bumbac din Carolina de Sud intre descendetii a doua familii unite candva de sclavie.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.