Saudiții spun că nu "vor lăsa piatră neîntoarsă" în cazul jurnalistului ucis


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 08:13
Categorie: Stiri externe

Germania, Franţa şi Marea Britanie au cerut clarificări urgente Arabiei Saudite în legătură cu moartea lui Jamal Kashoggi. Europenii vor dovezi care să sprijine explicaţia Riadului cum că jurnalistul a murit într-o "bătaie cu pumnii".

În plus, Berlinul a decis să suspende exporturile de arme către Arabia Saudită până când se va face lumină în acest caz.

Şi Donald Trump şi-a înăsprit discursul, vorbind despre "înşelătorii şi minciuni" din partea saudiţilor.

Foto: Prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman și Jamal Kashoggi

Într-un interviu acordat televiziunii americane Fox News, ministrul saudit de externe a negat vehement că regele Salman sau prințul moștenitor Mohamed ar fi comandat asasinarea jurnalistului dizident Jamal Khashoggi.

Abdel al-Jubeir, ministrul saudit de externe: "Indivizii vinovați au acționat fără a primi autorizație. E clar că a fost făcută o greșeală imensă și ceea ce a agravat greșeala a fost tentativa de a o mușamaliza. Vă asigur că vinovațîi vor fi pedepsiți."

Riadul a recunoscut vineri că Jamal Kashoggi a murit pe 2 octombrie, după ce a fost implicat "într-o bătaie cu pumnii" în interiorul consulatul saudit de la Istanbul. Autoritățile saudite spun că au arestat 18 persoane din serviciile de securitate implicate în incident. În plus, doi oficiali apropiați prințului moștenitor au fost îndepărtați din funcție.

Foto: Jamal Kashoggi întrând în incinta consulatului saudit din Istanbul

Abdel al-Jubeir, ministrul saudit de externe: "Nu vom lăsă piatră neîntoarsă. Suntem horătâți să aflăm tot ce s-a întâmplat."

Presa turcă, citând oficiali din serciviile de securitate, au schițat un scenariu macabru, potrivit căruia jurnalistul ar fi fost torturat, omorât și dezmembrat în interiorul consulatului. Președintele turc a anunțat că va prezenta mărți concluziile anchetei.

Recep Tayyp Erdogan, președintele Turciei: "Noi căutăm să facem dreptate și tot adevărul va fi dezvăluit, în tot detaliul și cu toată sinceritatea."

Donald Trump a vorbit de "înșelătorii și minciuni" în cazul Kashoggi și a anunțat că va discuta la telefon cu prințul moștenitor saudit pentru a obține explicațîi suplimentare.

Foto: Prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman și președintele Donald Trump

Președintele american nu a exclus impunerea de sancțiuni Arabiei Saudite, dar a scos din discuție oprirea vânzărilor de arme către Riad, întrucât, spune el, acest lucru "îi va afecta mai mult pe americani decât pe saudiți."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO