Şase ţări din UE, îngrijorate de întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer. Și România va fi afectată

15-01-2021 21:44


vaccin pfizer

Miniştrii Sănătăţii din şase ţări ale Uniunii Europene (UE) şi-au exprimat vineri "profunda îngrijorare" cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer / BioNTech, potrivit unei scrisori comune adresate Comisiei Europene, relatează Reuters.

Miniştrii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei şi Suediei au denunţat în această scrisoare o situaţie ''inacceptabilă'' care subminează ''credibilitatea procesului de vaccinare''.

''Această situaţie este inacceptabilă. Nu numai că are impact asupra programului de vaccinare, ci scade credibilitatea procesului de vaccinare'', se arată în scrisoarea citată de Reuters.

"Suntem obligaţi să informăm populaţia noastră şi grupurile de risc (...) că vaccinarea lor va fi întârziată, în pofida eforturilor excepţionale depuse de guvernele noastre pentru a asigura livrarea la timp. Vă cerem să intraţi de urgenţă în contact cu BioNTech/Pfizer pentru a cere o explicaţie publică şi a sublinia nevoia de a asigura stabilitatea şi transparenţa livrărilor", scriu semnatarii scrisorii”, adaugă ei, potrivit AFP.

Responsabili din şase ţări au fost informaţi de BioNTech/Pfizer că livrările vor fi "substanţial reduse în săptămânile următoare". "Unora li s-a comunicat drept dată limită 8 februarie 2021, alţii nu au primit nicio informaţie cu privire la durata reducerii livrărilor prevăzute", se mai informează în scrisoare.

Lituania a anunţat vineri că livrările de vaccinuri vor fi reduse la 54.505 doze comparativ cu cele 108.810 prevăzute iniţial, în timpul următoarelor patru săptămâni.

Pfizer dă asigurări UE că vaccinul va fi livrat aşa cum a fost prevăzut

 

În pofida unei încetiniri a producţiei de doze de vaccin anti-Covid de către Pfizer-BioNTech preconizată la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, Pfizer a dat asigurări că dozele aşteptate de UE în primul trimestru al anului vor fi livrate aşa cum a fost prevăzut, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

După anunţarea întârzierilor de producţie, ''l-am contactat imediat pe directorul general al Pfizer (...) El m-a asigurat că toate dozele garantate pentru primul trimestru (către ţările UE ) vor fi livrate în primul trimestru'', a declarat şefa executivului UE în cadrul unei conferinţe de presă la Lisabona.

Voiculescu, despre scăderea livrării vaccinului anunţată de Pfizer: Sigur şi România va fi afectată

 

Vlad Voiculescu a afirmat că România va fi afectată de întârzierile de livrare a vaccinului Pfizer, însă campania poate continua pentru că există o rezervă care să asigure rapelul de aproximativ 100.000 de vaccinuri şi statul nostru va mai primi şi alte doze, conform News.ro.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că vaccinarea nu va merge cu viteza pe care şi-ar dori-o, însă problema nu e rapiditatea, ci numărul de vaccinuri, fiind o problemă la nivel european şi global.

„Da, sigur şi România va fi afectată. Livrările în următoarele trei săptămâni vor fi micşorate. Vom putea continua această campanie pentru că în acest moment avem o oarecare rezervă care pe de o parte ne asigură acel rapel de care au nevoie cei care s-au vaccinat deja cu prima doză de vaccin şi avem de asemenea o rezervă de circa 100.000 de vaccinuri. Cu această rezervă şi cu vaccinurile pe care le mai primi vom putea merge mai departe, nu cu aceeaşi rapiditate. Nu la viteza pe care ne-am dori-o. În continuare, menţionez încă o dată – principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare nu va fi viteza cu care vaccinăm, ci va fi numărul de vaccinuri. Şi asta nu e doar o problemă a României, e o problemă la nivel european şi la nivel global”, a declarat Vlad Voiculescu, întrebat la finalul şedinţei de vineri a Guvernului, dacă anunţul Pfizer privind scăderea livrării vaccinului afectează România.

 

Sursa: Agerpres

Tags: pfizer, ue, vaccin, covid-19,


VIDEO PROTVPLUS.RO