Salah Abdeslam a devenit tinta numarul 1 a Statului Islamic. Teroristul doreste sa colaboreze cu autoritatile franceze


Ultimul update: Duminica 03 Aprilie 2016 07:03
Data publicarii: Joi 31 Martie 2016 12:50
Categorie: Stiri externe
Salah Abdseslam

Salah Abdeslam, unicul supravietuitor al comandourilor care au comis atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, arestat la 18 martie la Bruxelles, doreste sa fie predat Frantei si "sa colaboreze cu autoritatile franceze".

Declaratia a fost facuta joi prin intermediul unuia dintre avocatii sai, Cedric Moisse, transmite AFP, conform Agerpres.

Astfel, Abdselam devine tinta numarul 1 a Statului Islamic, pentru care a operat si a comis atacurile teroriste din noiembrie, anul trecut, in Paris. Acceptul sau de a colabora cu autoritatile franceze este o lovitura puternica data Statului Islamic.

Abdeslam (26 de ani) nu a fost scos joi dimineata din inchisoarea din Bruges (nord-vest) pentru audierea sa in fata curtii de apel de la Bruxelles, consacrata examinarii mandatului de arestare european emis pe numele sau de catre Franta, dupa atentatele din noiembrie trecut soldate cu 130 de morti. Audierea a fost amanata pentru ora locala 16:00 (14:00 GMT) pentru a lasa timp procurorului sa discute cu Abdeslam in inchisoare, le-a declarat jurnalistilor Cedric Moisse.

"Va confirm ca Salah Abdeslam doreste sa fie predat autoritatilor franceze" a reiterat avocatul acestuia. "Prin urmare, el este de acord cu punerea in aplicare a mandatului de arestare european si va pot confirma, de asemenea, ca el doreste sa coopereze cu autoritatile franceze", a mai adaugat acelasi avocat.

Parchetul federal belgian 'nu se opune' extradarii lui Abdeslam in Franta, a declarat, la randul sau, un purtator de cuvant al institutiei, Eric Van der Sypt.

Decizia Curtii de Apel - care va delibera cu usile inchise - urmeaza sa intervina cel tarziu vineri, cand expira termenul de 15 zile de la arestarea lui Abdeslam.

Acesta a fost audiat a doua zi dupa arestarea sa de catre anchetatori belgieni, dand impresia initial ca ar putea sa colaboreze cu anchetorii, dar refuzand ulterior sa mai vorbeasca. Audiat din nou la 22 martie, imediat dupa atentatele de la Bruxelles (32 de morti), el a refuzat 'sa faca cea mai mica declaratie', conform AFP.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO