Rusia vrea să atingă imunitatea de grup la toamnă: „Vaccinarea are acum importanţă capitală”

Dată publicare: 21-04-2021 15:42
Dată actualizare: 21-04-2021 15:47


rusia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat miercuri un apel cetăţenilor să se vaccineze pentru a atinge la toamnă imunitatea de grup în această ţară cu o populaţie de 146 de milioane de locuitori, relatează EFE.

Potrivit paginii digitale Gogov, singura care oferă date despre procesul de vaccinare în toate regiunile ţării în lipsa unor statistici oficiale care să fie publicate în mod regulat, Rusia a vaccinat 10,6 milioane de persoane (7,24 % din populaţie) cu prima doză şi 6,3 milioane cu cea de-a doua doză (4,32 %), transmite Agerpres.

„Vaccinarea are acum importanţă capitală, cer şefilor regiunilor şi guvernului să facă eforturi în acest sens. Pentru la toamnă avem nevoie să atingem imunitatea de grup. Îndeplinirea acestui obiectiv depinde doar de noi, toţi cetăţenii", a spus Putin în discursul privind starea naţiunii pronunţat în faţa celor două camere ale Parlamentului.

Preşedintele nu a spus câte persoane s-au vaccinat în Rusia de la demararea campaniei de vaccinare în ianuarie şi cu ce tip de vaccinuri dintre cele trei dezvoltate în ţară. Potrivit estimărilor site-ului Gogov, în actualul ritm al vaccinărilor doar jumătate din populaţia rusă va primi o doză în termen de 348 de zile.

„Nu putem lăsa garda jos", a spus Putin, care precizat că noul „coronavirus nu a fost învins complet şi va continua să fie o ameninţare directă".

Rusia înregistrează în medie 8.000 de contagieri pe zi - 8.271 în ultimele 24 de ore - şi aproape 400 de decese asociate COVID-19.

De la începerea pandemiei au fost raportate 4,7 milioane de cazuri de COVID-19 şi 106.706 de decese, deşi, potrivit agenţiei federale de statistici Rosstat, 223.905 de persoane au murit infectate cu noul coronavirus de la începutul anului 2020.

Rusia este a cincea ţară cu cele mai multe cazuri de coronavirus, după SUA, India, Brazilia şi Franţa, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Putin a cerut ca întregul sistem medical din Rusia să funcţioneze pe baza propriilor tehnologii şi să fie dezvoltate noi vaccinuri.

În februarie, ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murashko, a declarat că peste 25 de milioane de cetăţeni se supun unor controale medicale preventive şi generale în fiecare an, dar a precizat că această cifră a scăzut uşor în contextul pandemiei de coronavirus.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO