Rusia i-a blocat conturile și a pus sub sechestru apartamentul lui Alexei Navalnîi, chiar când acesta era în comă

Ultima actualizare: 24-09-2020 20:17
Alexei Navalnîi
Instagram

Autorităţile ruse i-au blocat conturile şi i-au pus sub sechestru apartamentul din Moscova opozantului Alexei Navalnîi, în timp ce acesta era tratat într-o clinică din Berlin.

 

Anunţul a fost făcut joi de Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

”Asta înseamnă că apartamentul nu poate fi vândut, donat sau ipotecat”, a explicat ea în reţeaua Twitter.

Activele au fost blocate pe 27 august, în cadrul unui proces intentat de o companie de catering din Moscova.

Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al Kremlinului, a fost transportat cu avionul luna trecută din Rusia la Berlin, după ce s-a îmbolnăvit la bordul unui avion, în Siberia.

Medicii germani care l-au îngrijit au afirmat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, cunoscut ca produs al cercetărilor militare sovietice, iar Occidentul a cerut explicaţii Rusiei.

Moscova a negat orice implicare şi susţine că nu a primit nicio dovadă privind comiterea unei infracţiuni în acest caz.

 

Condamnat la despăgubiri de 1,4 milioane de dolari pentru calomnie

 

O instanţă din Rusia l-a condamnat în octombrie 2019 pe Navalnîi la plata unor despăgubiri de 1,4 milioane de dolari către o firmă de catering, care îl acuzase de calomnie.

Tribunalul a stabilit că dizidentul, în solidar cu fundaţia sa anticorupţie FBK şi cu asociata sa Liubov Sobol au produs daune morale companiei respective.

Totodată, prin decizia judecătorească s-a ordonat eliminarea de pe internet a unei înregistrări video în care se punea la îndoială calitatea alimentelor livrate de companie.

Instanţa a decis recuperarea de la Navalnîi, Sobol şi FBK a sumei de 88 de milioane de ruble (echivalentă cu 1,14 milioane de dolari), considerată profit nerealizat de firmă din cauza pierderii unui contract de catering, a explicat Iarmîş.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO