Rusia, Belarus si Kazahstan vor forma Uniunea Economica Eurasiatica. Vladimir Putin pune bazele rivalului UE

27-05-2014 13:48


Putin

Rusia, Belarus si Kazahstan vor semna joi tratatul pentru constituirea Uniunii Economice Eurasiatice, organizatia urmand sa fie infiintata oficial la 1 ianuarie 2015, anunta presedintia Rusiei, citata de Mediafax.

Tratatul va fi semnat la Astana de presedintii celor trei tari - Vladimir Putin, Aleksandr Lukasenko si Nursultan Nazarbaiev.

"Presedintii celor trei tari vor discuta probleme legale de functionarea Uniunii Economice Eurasiatice si a Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan", precizeaza Kremlinul.

"Se va lua in considerare posibilitatea extinderii Uniunii, prin admiterea Armeniei. Crearea Uniunii Economice Eurasiatice va permite un nivel ridicat de integrare. Cele trei tari asuma obligatii pentru garantarea circulatiei libere a marfurilor, serviciilor, capitalului, fortei de munca, precum si pentru crearea unor politici comune in domeniile energiei, industriei, agriculturii si transporturilor", explica presedintia Rusiei.

Armenia este mai mica decat vecinii sai exportatori de energie, asa ca nu va creste cu mult cifrele comerciale ale uniunii, dupa ce adera alaturi de Rusia, Belarus si Kazahstan, scrie Reuters.

Cu toate acestea, Putin a salutat decizia, o victorie diplomatica in conditile in care Rusia se lupta sa tina laolalta fostele republici sovietice si sa impiedice Ucraina sa intre pe orbita Uniunii Europene. Rusia nu a reusit sa atraga Ucraina in uniunea vamala, iar Kievul incearca sa adanceasca relatiile cu Uniunea Europeana.

"Partea rusa sustine decizia Armeniei de a intra in uniunea vamala. Vom lucra intens sa transformam asta in realitate", s-a bucurat Putin. Ceilalti membri ai Uniunii trebuie sa se pronunte si ei cu privire la candidatura Erevanului.

Nou infiintata uniune economica vizeaza si integrarea politica in aceste tari, iar ideea se bazeaza pe sistemul de integrare al Uniunii Europene.

"Acest lucru va contribui la imbunatatirea competitivitatii economiilor noastre si la atragerea investitorilor autohtoni si straini. O piata de 170 de milioane de oameni si-ar putea spori atractivitatea, de asemenea ar putea deveni mai incluziva", a spus Vladimir Putin, potrivit Radio Vocea Rusiei.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO